Nepodceňujte prevenci, nabádá nová aplikace. Poradí, jak si samovyšetřit prsa či varlata

Nezisková organizace Loono, která se zaměřuje na prevenci rakoviny, spustila tento týden novou mobilní aplikaci Preventivka. Ta uživatelům připomene nejen preventivní prohlídky u lékaře, ale také poradí, kdy a jak provádět samovyšetření prsou, varlat nebo kůže. V budoucnu by v aplikaci mohl přibýt také očkovací kalendář či mapa míst pro testování na pohlavně přenosné choroby.

Podle zakladatelky organizace a lékařky Kateřiny Šédové zanedbává preventivní prohlídky u praktického lékaře až 75 procent Čechů. „Až 30 procent úmrtí v Česku lze označit jako preventabilní, to znamená, že by se jim dalo předcházet, když by lidé věděli, jak se o své zdraví mají správně starat,“ řekla Šédová.

Pomocí nové aplikace lidé zjistí, na které prohlídky mají chodit, jejich termíny si aplikace také zapamatuje a připomene, že je třeba se k lékaři objednat. „Aplikace dokáže na základě věku a pohlaví vyfiltrovat a doporučit prohlídky, na které lidé mají chodit. Uživatelům také pomůže s vyhledáváním specialisty v jejich okolí a v neposlední řadě poskytuje komplexní databázi informací o zdraví a prevenci v oblasti, které se Loono věnuje,“ doplnila Šédová.

Lidé si mohou do aplikace také přidat připomenutí dalších prohlídek u lékařů, jako jsou endokrinologové či alergologové. Aplikace připomene i to, že je čas na to provést si samovyšetření prsou nebo varlat.

Aplikaci si dosud stáhlo asi 5 000 lidí, 800 z nich se podle Šédové objednalo na prohlídku, na kterou léta nechodili. Bezmála 500 lidí si na základě aplikace provedlo samovyšetření a skoro 60 z nich odhalilo problém. „Tři uživatelé následně označili nález jako zhoubný, což znamená, že potenciálně jim aplikace pomohla odhalit rakovinu,“ sdělila lékařka.

V budoucnu by podle ní v aplikaci mohl přibýt očkovací kalendář nebo mapa testovacích míst pro testování na pohlavně přenosné choroby. „Vyvíjet budeme i další obsah pro sekci o zdraví a přidáme více informací o primární prevenci. Vytvořena by měla být také sekce poradna. Věkový limit pro užívání aplikace se sníží z 18 na 15 let,“ doplnila informace lékařka.

Prevence jim zachránila život

Ambasadory aplikace se stali lidé, kterým právě včasná prevence zachránila život. „Co bylo špatně, je, že jsem žádné samovyšetření dlouho nedělal. Jednou za mnou přišla dnes už moje manželka a na popud kampaně #prsakoule od Loono jsme si provedli samovyšetření. Při něm jsem si nahmatal bulku na levém varleti a rozhodl jsem se navštívit lékaře,“ řekl Adam Holubář, jeden z ambasadorů.

„Manželka byla tehdy těhotná a vlastně i díky tomu, že mě přinutila k prevenci, má velký podíl na tom, že teď můžeme vychovávat dítě spolu,“ doplnil Holubář s tím, že samovyšetření by se nemělo podceňovat.

Prevence pomohla také zpěvačce Anně Julii Slováčkové. „Díky prevenci se mi zavčas podařilo zjistit, že mám zhoubný nádor v pravém prsu. Tím, že jsem si ho nahmatala sama, na nic nečekala a šla okamžitě k lékaři, jsem se vyhnula horším scénářům. Fáze mého nádoru byly docela rychlé. Rozrostlo se to a už tam byly i metastáze,“ popsala Slováčková, která se dokázala též se zákeřnou nemocí popasovat.

„Není lehké o tom mluvit. Nicméně vidím, že to prospívá, a tudíž mi nevadí toto trauma otevírat pokaždé, když se o něm hovořit má,“ přiznala Slováčková, která na prevenci často upozorňuje i na sociálních sítích. „Případů, kdy si díky mně lidé přišli na rakovinu, je bohužel hodně. Ale díky Bohu na to přišli ve stádiu, kdy jim to zachránilo život,“ řekla Slováčková s tím, že si sama pravidelně samovyšetření provádí. „Strach, že se nemoc může vrátit, budu mít vždycky. Ale snažím se na to nemyslet,“ dodala.

Tagy: