Násilí při volbách v Pákistánu: Ozbrojenci zabili policistu, vláda vypnula mobilní sítě

Jeden policista přišel o život při útoku ozbrojenců na volební místnost v Pákistánu. Na bezpečnost voleb dohlíží 600 tisíc bezpečnostních činitelů. Důvěryhodnost parlamentních voleb v zemi byla už dopředu zpochybňována, a to zejména proto, že bývalý premiér země byl minulý týden odsouzen k mnohaletým trestům.

Útok neidentifikovaných ozbrojenců na volební místnost se podle Ary News odehrál v okrese Tank v provincii Chajbar Pachtunchvá nedaleko hranic s Afghánistánem. Televize o mrtvém mluví jako o „bezpečnostním činiteli“, Reuters jako o policistovi.

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský pro CNN: Největší hrozbou pro Česko je ruský imperialismus, chce zničit světový řád

Vláda krátce před zahájením voleb pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi, napsaly s odvoláním na ministerstvo vnitra agentury AFP a Reuters.

Po celé zemi bylo rozmístěno na 600 tisíc policistů a dalších bezpečnostních činitelů, aby dohlíželi na bezpečnost hlasování. Násilné útoky na kandidáty a příznivce politických stran si v posledních dnech vyžádaly desítky obětí. Jen středeční výbuchy u kanceláří volebních kandidátů a stran v provincii Balúčistán na jihozápadě země připravily o život přes 25 lidí a další desítky zranily.

Ve volbách se očekává vítězství bývalého předsedy vlády Naváze Šarífa, který se v říjnu po čtyřech letech dobrovolného exilu vrátil do země.

Důvěryhodnost hlasování v Pákistánu byla už dopředu zpochybňována, a to i proto, že jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi, expremiér Imran Chán, byl minulý týden ve třech procesech odsouzen k mnohaletým trestům vězení. Jeho Hnutí za spravedlnost (PTI) v posledním roce navíc čelilo zatýkání a omezování kampaně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump slaví triumf i v primárkách, kterých se nezúčastnil

Tagy: