Experti: Nebrat karty je iracionální. Česko má nejméně terminálů z V4, obchodníci prodělávají

Platba kartou

Přestože jsou Češi evropskými premianty v placení mobilem či hodinkami, má Česko nejméně platebních terminálů na osobu v rámci V4. Podle expertů je nepřijímání karty iracionální a zkušenosti dokazují, že pokud začne podnik bezhotovostní platby přijímat, tržby mu porostou.

„Pro neakceptování bezhotovostních plateb neexistuje racionální argument. Je to trend, který je nezastavitelný. Snažím se obchodníkům vysvětlit, že se nám od devadesátých let situace změnila a jasně to ukazují data. Proto, když vidím Karlovy Vary a zahraniční turisty, kteří jsou při platbě vystaveni trapné situaci a musí si zajít k bankomatu, tak je to trapné a zkazí to celý zážitek,“ uvedl člen představenstva Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

ČTĚTE TAKÉ: Platby kartou součástí zákona? Omezení svobody, varuje Křeček. Jiní experti nápad vítají

Nerozumí zároveň ani argumentu poplatků, který někteří obchodníci používají. „Neuvědomují si, že by při akceptaci karty měli o 15 až 30 procent vyšší tržby. Vymlouvají se na poplatky. Mnoho lidí si nepřipouští, že je v tom schovaný zisk. Nepřijímat karty je iracionální rozhodnutí. Poplatky jsou standardní náklad, jako je například pojištění,“ vysvětlil provozovatel restaurací novinářům.

To potvrzují také banky. „Obchodníci říkají, že platby kartou jsou drahé. Průměrná cena za platební terminál je zhruba jedno procento za cenu transakce. Z našich dat vyplývá, že s platebními terminály rostou tržby o 30 procent,“ popsala Jitka Haubová z Komerční banky. Všeobecně se podle banky ceny poplatků za platbu kartou pohybují nejčastěji mezi 0,5 až 2 %.

Nejhorší ve V4

Z dat srovnávajících státy V4 vyplývá, že v okolních zemích trend chápou lépe. „Na počet terminálů vede Maďarsko, rámci V4 jsme nejhorší. Dobrým příkladem je Polsko, kam se podařilo dostat terminály i do těch nejmenších vesnic, a dnes Polsko vládne regionu. Slovensko ještě před pěti lety zaostávalo za ČR a zaznívaly tam stejné důvody, proč to nejde, jako dnes u nás. Podařilo se mu ale předstihnout Českou republiku,“ sdělil Petr Polák ze společnosti Visa.

Češi přitom podle dat společnosti platit kartou chtějí. „Obliba bezkontaktního placení je v České republice bezprecedentní. V platbách hodinkami či mobilními terminály jsme jednička v celé Evropě. Potvrzuje to oblibu Čechů platit bezkontaktně,“ popsal Polák.

Podobný trend je ale v celé Evropě. „Přibližně 81 procent evropských zákazníků preferuje digitální platby a 57 procent zákazníků by platilo pouze kartou, pokud by mělo tu možnost. Jde o pohodlí a bezpečí. Člověk může snadno sledovat své platby,“ vysvětlil.

Za neochotou některých obchodníků přijímat platby kartou může být podle odborníků snaha snížit daňové odvody. „Za rozhodnutím obchodníka nepřijímat platební karty může být směs více různých motivů. Obchodník může mít pocit, že práce s hotovostí je pro něj levnější než provoz terminálu nebo že zájem ze strany klientů o platbu kartou není dost velký. Ale také může jít o obchodníkovu snahu snížit svou daňovou povinnost,“ uvedl analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Aby se situace v Česku změnila, musí někdo prolomit ledy. „Ten, kdo si ve svém kiosku u vody udělá terminál, bude mít vyšší tržby a zafunguje to na ostatní. Jsem zvědavý, kdo to bude třeba na Vltavě. Trend u zákazníků je jasný,“ řekl Kastner.

Dvě třetiny Čechů platí kartou

Přes dvě třetiny Čechů platí nyní výhradně bezhotovostně, stejně tomu bylo i na přelomu roku. Lidé stále více využívají placení chytrými telefony. Vyplývá to z červencového průzkumu, který novinářům prezentovali zástupci značky KB SmartPay, dceřiné společnosti Komerční banky.

Pětina dotázaných uvedla, že u sebe hotovost už běžně vůbec nenosí, a pokud ano, tak jen pár stokorun, asi 300 až 800 Kč. Obecně mají Češi u sebe čím dál méně peněz. Od 800 do 2 000 Kč mělo loni u sebe 30 % respondentů, letos 28 %. Naopak o dva procentní body stoupl počet těch, kteří disponují hotovostí menší než 300 Kč.

Oblíbenost platebních karet významně dohání platba chytrým telefonem. „Zřejmě hlavně mezi mladou generací vítězí filozofie, že telefon mám u sebe pořád, tak proč riskovat, že kartu ztratím. Takže přestože klasická platební karta zůstává číslem jedna v bezhotovostních platbách, o plných deset bodů se zvýšila frekvence placení smartphonem,“ uvedla generální ředitelka KB SmartPay Jitka Palatová.

Tagy:
Polsko Evropa Hospodářská komora platba kartou platba poplatek Komerční banka Česko Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Platební terminál