Neruda: Další pravomoci ÚOHS mohou vést k bezbřehé šikaně podnikatelů. Mlsna volá po debatě

Robert Neruda a Petr Mlsna

Co na to vaše peněženka (25)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vypracoval návrh legislativních změn, které mají zvýšit efektivitu při odhalování a trestání protisoutěžního jednání a také pomoci při podpoře rozvoje hospodářské soutěže na trzích. Podle předsedy úřadu Petra Mlsny je dosud nejsilnější pravomocí ÚOHS místní šetření, které se musí zakládat na důvěryhodných informacích a podezřeních a spousta nekalostí tak proklouzne. Bývalý místopředseda úřadu Robert Neruda však oponoval, že už nyní jsou pravomoci úřadu jedny z nejsilnějších v zemi.

Návrhy ÚOHS se týkají čtyř základních oblastí, a to nových nástrojů, které umožní postihovat jednání na koncentrovaných trzích, posílení pravomocí pro odhalování a trestání kartelových dohod, kontroly spojování soutěžitelů a přístupu k informacím a datům, uvedl v tiskové zprávě mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

ČTĚTE TAKÉ: Vydrbu s dezoláty a komentáře zcenzuruji, říká Rakušan ve falešném videu proruského aktivisty

Podle navrhovaných změn by antimonopolní úřad spadal mezi instituce, které mohou žádat provozovatele telekomunikačních zařízení o informace o mobilních zařízeních uživatelů, aby například mohl zjistit, kde se nacházely v dané době mobily manažerů firem podezřelých z kartelové dohody. Dále navrhuje finanční odměny pro whistleblowery, tedy ty, kdo nahlásí nekalé jednání. A stejně tak navrhuje tresty pro fyzické osoby, které se na protisoutěžním jednání podílejí.

Podle Nerudy jsou už však nyní pravomoci úřadu rozsáhlé. „V mnoha případech jsou dokonce silnější než policie, a to právě v oblasti neohlášených místních šetření. Inspekce mohou chodit neohlášené, což je nejúčinnější nástroj pro odhalování kartelových dohod,“ poznamenal Neruda.

Zmínil i možná rizika, neboť podle něj neexistuje žádná záruka, že by soutěžní úřad nemohl pravomocí časem zneužívat: „V budoucnu se mohou dostat do rukou lidí, kteří to třeba nebudou myslet s veřejným zájmem tak dobře jako současný management, a pak by to mohl být nástroj téměř bezbřehé šikany podnikatelů, protože by prostě soutěžní úřad bez jakéhokoliv kontrolovatelného podezření mohl přijít.“

Mlsna však ujistil, že návrh nespočívá v tom, že by úřad jednal bez kontroly a soud zcela vynechával ze hry. „Ale je legitimní vést debatu, zda jsou ta kritéria, kdy například zabavíme důkazy, o kterých jsme neměli potuchy, přímo na místním šetření a nemůžeme je použít, nastavena správně,“ sdělil.

Současnou situaci pak přirovnal k policejnímu zásahu: „Je to, jako když policie přijde na domovní prohlídku, bude u vás hledat zbraně, najde mrtvolu a tu mrtvolu musí překročit, vůbec se jí nezabývat a držet se jenom toho svého původního cíle.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nařčení ze šikany, čistek a klientelismu. Končící kancléřka Vohralíková budila kontroverze

Tagy:
úřad soud ÚOHS důkazy pravomoci Petr Mlsna Co na to vaše peněženka Robert Neruda