Rekonstrukce probudila netopýry, bez pomoci záchranářů by nepřežili

Sedm desítek přísně chráněných netopýrů zrzavých skončilo v záchranné stanici Archa v Liberci. Přišli doslova o střechu nad hlavou – uletěla při vichřici. Netopýři pak hledali útočiště na balkóně bytového domu a jejich majitel udělal to nejlepší, co mohl – zavolal pracovníky záchranné stanice.

„Netopýři jsou hodně zesláblí, probudili se uprostřed hibernace a spotřebovali asi dost energie při hledání nového úkrytu,“ popisuje Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice. Pracovnice Archy netopýry uložily do beden podle pohlaví, aby se nerušili (samci jsou velmi pohlavně aktivní) a umístily je do zimoviště, temné chladné místnosti.

„Teď je po bednách budíme a dokrmujeme, aby zesílili a přežili zimu,“ vysvětluje Ivana Hancvenclová, zatímco přemísťuje pištící netopýry z bedny do krabice s vyhřívanou podložkou. Musejí se nejprve zahřát na provozní teplotu, teprve pak může nastoupit krmení. Každý chlupatý strávník nejprve dostane pár kapek výživného roztoku a pak přesně odměřenou dávku vymačkaných červů z injekční stříkačky. Pokud prokáže dostatečný apetit, dostává ještě celého červa jako dezert.

Krmení zabere i několik hodin. Manipulovat s netopýry je třeba opatrně. „Mají opravdu ostré zuby a většinou když kousnou, tak se nechtějí pustit. My proto používáme speciální pyrotechnické rukavice,“ ukazuje vedoucí záchranné stanice. Netopýři patří mezi přenašeče vztekliny, takže je nutné přistupovat k nim s respektem.

Pomáhat? Jedině správně

„V zimě se občas stává, že je lidé najdou při nějaké rekonstrukci, při výměně oken nebo podobném zásahu do konstrukce domu. V takovém případě, když lidé naruší jejich zimoviště, je ideální pokud kontaktují záchrannou stanici a my přijedeme netopýry odchytit a postaráme se o ně. Pokud situace vyžaduje, že je lidé musejí odchytit sami a umístit někam do bezpečí, než přijedeme, je důležité vzít si pevné rukavice nebo kus silného hadru a netopýra uchopit do dlaně a sevřít prsty tak, abyste ho nezranili, ale současně aby neměl šanci se hýbat, aby ve stresu nezranil vás,“ radí Ivana Hancvenclová.

Pracovnice liberecké Archy mají bohužel i nepříjemné zkušenosti, kdy nálezci netopýry nevhodným zacházením odsoudí k smrti. „Stalo se, že lidé našli netopýry, kteří přišli o úkryt, a jednoduše je smetli do kyblíku a dali k popelnici, kde se většina z nich udusila,“ říká ochránkyně zvířat. Kolonie sedmdesáti netopýrů zrzavých zůstane v záchranné stanici až do jara. „Pak možná pozveme lidi a spojíme povídání o netopýrech s leteckým večerem, kdy je najednou vypustíme do přírody. Bývá to vždycky úchvatná podívaná,“ doplňuje Hancvenclová.

Tagy: