Linda Štucbartová: Když chybí ženský úhel pohledu, ztrácí celá společnost

Ženy mají své místo ve společnosti nejen jako hospodyňky a mámy. Umí být platnou součástí týmu a dokážou přispět užitečnými nápady i nevšedními vizemi. Podporu na cestě k úspěchu jim už dlouhé roky poskytuje Linda Štucbartová, žena, jež v sobě snoubí celou řadu funkcí. Jednou z nich je ambasadorka projektu Women in Tech, který spolu s Výzkumným ústavem pro podnikání a inovace tvoří společnost Huawei. Sama tak dokazuje, že něžné pohlaví má rozhodně co nabídnout i světu byznysu a dokonce i v odvětví moderních technologií.

Koučka, lektorka, mentorka, koordinátorka, expertka na sebeobranu a v neposlední řadě také jediná zástupkyně něžného pohlaví ve vedení Česko-izraelské smíšené obchodní komory, vedoucí sekce Věda, výzkum, inovace. Ale také žena se soukromým životem, v němž je mámou a manželkou. To všechno je Linda Štucbartová, jejíž motto zní:

Buďte změnou, kterou sami chcete vidět ve světě

V současné době o ní můžeme slyšet především v souvislosti s projektem Women in Tech. Jak už název napovídá, zaměřuje se na podporu žen v oblasti technologií, které zatím ve světě i v Česku dominují muži. „Ženy mají daleko těžší přístup ke kapitálu, k investicím... Co se týče ženských startupů, tak v rámci Evropy jsme pod necelými dvěma procenty a statistiky pro střední a východní Evropu už vůbec neexistují.... Ale nejde o umělé kvóty. Ženy mají trochu jiný přístup, který často vyplývá z jejich životní role. Chceme jim dát příležitost, aby se i ony mohly prosadit,“ vysvětluje Linda Štucbartová hlavní důvody, proč je podle ní pokračování ve vzdělávání žen v oblasti technologií natolik zásadní. Jak s úsměvem říká, je čas na změnu. K lepšímu a pro všechny.

Linda Štucbartová

... se narodila 20. července 1976. Manažerské zkušenosti sbírala například na Ministerstvu zahraničních věcí, dále ve společnostech Škoda Auto, Servodata nebo na Anglo-americké univerzitě. Je také autorkou knihy, jež obsahuje stovky rozhovorů s významnými osobnostmi z Čech i ze světa. Je dlouhodobou průkopnicí ženské síly v byznysu. S manželem vychovává dvě děti, dceru a syna.

„Co se stane, když ženy chybí? Vezměme si za příklad bezpečnostní pásy. Ty byly vyvinuty podle typické postavy vojáků a nebraly ohled na fyzické rozdíly. Pásy tak nebyly zcela bezpečné pro ženy, starší lidi a osoby menšího vzrůstu, což tehdy nikoho nenapadlo. Myslím si, že kdyby byly ženy součástí vývojového týmu, nestalo by se to,“ sdílí své přesvědčení profesionální mentorka.

A dodává: „V momentě, kdy chybí ženský úhel pohledu na věc, to nejsou jenom ženy, které ztrácí, ale celá společnost.“

K TÉMATU: doplním po dokončení článku s Gabrielou Löbel

Women in Tech mohou být i mámy

Hlavním tématem projektu Women in Tech je osobní rozvoj a podpora začínajících podnikatelek. Té totiž podle Lindy Štucbartové na českém trhu stále není dostatek, což ovlivňuje všechny věkové kategorie.

„Spousta lidí si myslí, že klasickým startupistou je dvacetiletý kluk, který zběhl z vysoké školy, spí v garáži a zakládá budoucí mnohomiliardovou firmu. A já říkám, že podnikatelkou se můžeme stát v jakékoli fázi života,“ říká.

A dodává: „Je mnoho programů, které se zaměřují na ženy na mateřské dovolené. Druhou věkovou skupinou, kterou reprezentuju já, jsou ženy kolem padesátky. Dosáhly nějakého postavení v korporaci, ale ne vždycky se jim tam líbí, nebo je to naplňuje. Zjišťují, že před sebou mají ještě několik desítek let aktivního života. A že by možná chtěly pracovat na něčem, co pro ně bude mít daleko větší smysl.“

„Zní vám to povědomě? I vy se můžete přihlásit a posunout své podnikání na vyšší úroveň,“ vyzývá Linda Štucbartová. Zájemkyně se mohou hlásit až do 8. dubna.

Umělá inteligence jako součást vzdělávání

Stejně jako v uplynulých ročnících chystají organizátoři pro účastnice školení se sítí LinkedIn, lekce sebeprezentace a osobní mentoring. Letošní kurzy ale budou nově zaměřeny i na důkladné seznamování s umělou inteligencí.

„Doba se vyvíjí, zrychluje a tomu přizpůsobujeme program. AI je trend, bez kterého už se vůbec neobejdeme. A získali jsme na přednášku Sentu Čermákovou,“ prozrazuje Linda Štucbartová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: doplním z rozhovoru se Zuzanou Ambrožovou

Další přednášející, na níž se začínající podnikatelky mohou těšit, je architektka Zuzana Ambrožová. Její tým získal jako první a zatím jediní Češi v historii prestižní ocenění iF Design Award.

Co si odnesete z rozhovoru s Lindou Štucbartovou?

Mimo jiné uvědomění, že mateřská dovolená nemusí být zdaleka tak výraznou kariérní brzdou, jakou by se mohla zdát. Nebo že život po padesátce rozhodně nekončí. V Česku je smutnou realitou, že se ženy postupně vzdají svých snů a jak sama vyhledávaná koučka říká, už jen „čekají na důchod“. Při povídání s Lindou si rychle uvědomíte, jaká je to škoda a že přesně to nechcete.

Program Women in Tech zabere celý rok. Zatímco do března probíhají přípravy a výběr kandidátek, od dubna se rozjíždí aktivní část programu. „Vedu mastermind skupinu, která sdružuje absolventky předchozích ročníků a starám se o to, aby byly v kontaktu. S kolegyní Gabrielou Löbel také připravujeme ve spolupráci s IT Hub dvě snídaně pro širší veřejnost,“ vypráví Linda Štucbartová zkušenost z loňska.

Právě Women in Tech Breakfast je skvělou příležitostí ke zkoušce prezentace vlastního projektu před ostatními lidmi. Tyto snídaně se konají dvakrát do roka, na přelomu května a června a v listopadu. „Letos se chceme věnovat fenoménu ženy, technologie a bezpečí,“ prozrazuje další novinky Linda Štucbartová. „Mentory vybíráme adresně, aby se i přednášky potkaly s tím, co naše účastnice potřebují, aby se jejich projekty posunuly dopředu.“

Program po celou dobu trvání protkávají zajímavé přednášky, osobní mentoring a další příležitosti, které účastnicím a jejich podnikatelským projektům umožňují dynamický růst. V prosinci pak následuje slavnostní zakončení programu.

Tagy: