Neumíme se v Bruselu prosadit, míní Šlachta. Ztratili jsme zdravý rozum, řekl ke Green Dealu

Robert Šlachta (Přísaha) v letním speciálu pořadu 360°

360° 3.8.2023

Česká republika je sice v Bruselu slyšet, ale jak v čem. Zatímco zejména na začátku konfliktu na Ukrajině byl náš hlas silný, ozvat se v případě zákazu spalovacích motorů jsme se neuměli, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Robert Šlachta, předseda hnutí Přísaha. Podle něj jsme měli při loňském předsednictví Rady Evropské unie přijít i s našimi tématy, jako jsou spravedlivé dotace v zemědělství či bezpečnost. Ztratili jsme úplně rozum, podotkl Šlachta ke Green Dealu

Podle Šlachty by se měla Česká republika v Bruselu více ozývat. „Když vezmu hlasování ohledně zákazu spalovacích motorů, tak sice ne všichni naši europoslanci pro něj hlasovali, ale zákon zkrátka prošel,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že jsme měli být slyšet víc. „Protože občané mají názory úplně jiné,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš: Schizofrenie českých politiků. Úspěchy EU si přisvojují, blbosti na ni svalují

Šlachta také kritizoval Green Deal neboli Zelenou dohodu pro Evropu. Smysl zákazu plynových kotlů a spalovacích motorů či emisní povolenky pro zemědělce podle něj není ani možné vysvětlit. „Zdražujeme život v době, kdy bychom se měli snažit podpořit národní zájmy,“ řekl. Umíme jen regulovat hlouposti, dodal.

Česko Radě Evropské unie předsedalo dvakrát. „Jsem rád, že poslední předsednictví neskončilo žádnou další ostudou,“ řekl Šlachta v narážce na rok 2008. Tehdy předsednictví České republiky poskvrnila kauza Promopro. Ta se týkala stejnojmenné firmy, která od Úřadu vlády získala zakázku bez výběrového řízení.

Loňské druhé předsednictví táhla podle Šlachty zejména zahraniční politika. „U ukrajinského konfliktu vláda odvádí to, co má, a výsledky jsou,“ řekl předseda Přísahy. Na druhou stranu by ale podle něj měl předsednický stát mít vždy alespoň jedno své silné téma. „Do předsednictví byste přece s jedním národním, českým tématem měli jít a zkusit ho prosadit,“ doplnil.

Přísaha do evropských voleb podle Šlachty postaví vlastní kandidátku, nevytvoří žádnou koalici. Půjde do nich se třemi hlavními tématy: bezpečnost, nedostupnost léků a přebujelá byrokracie. „Například nedostatek léků není jen problémem České republiky, ale celé Evropy. Měla by jej řešit společně a ukázat svou sílu,“ zdůraznil šéf Přísahy.

Celý rozhovor s předsedou Přísahy Robertem Šlachtou můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Česká republika Evropská unie Robert Šlachta speciál 360° předsednictví PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty