Jak si správně vybrat roušku nebo respirátor? Nový přehled vyvrací mýty a nesmysly

Nové přehledné značení má lidem pomoci zorientovat se v široké nabídce roušek a respirátorů. Vytvořil ho Pavel Otřísal z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Podle něj se lidé v informacích často nevyznají a mohou mít problém rozlišovat úroveň poskytované ochrany.

„K zvládnutí epidemie koronaviru se v ČR spotřebovávají miliony respirátorů a roušek. Pocházejí od různých výrobců z ČR, ale i ze zahraničí. O skutečné kvalitě nejenom dovážených, ale i u nás vyráběných roušek a respirátorů kolují ve veřejném prostoru v lepším případě nepřesnosti a v tom horším mýty a nesmysly,“ uvedl Otřísal, který je garantem studijního programu tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání a ochranu obyvatelstva. Informační materiál zveřejnila univerzita na svém webu.

Respirátory podléhají po celém světě různým regulačním normám, které podle Otřísala určují požadované fyzikální vlastnosti a výkonové charakteristiky ochranných prostředků. „Analýzu značení respirátorů jsem vypracoval na základě studia a porovnání těchto norem a technických standardů. Také jsem vycházel z materiálů dohledatelných na internetu. Některé z nich nepříliš jednotně a správně vysvětlují některá fakta,“ uvedl Otřísal.

Nejlepší ochranu poskytují respirátory FFP3

V analýze Otřísal porovnal zejména evropské, čínské a americké standardy na základě filtrační účinnosti respirátorů. Ty uvádějí minimální procento částic o průměru 300 nanometrů nebo větším, které respirátory zachytávají. Označení FFP2, které vychází z evropských norem a značí filtrační účinnost 94 procent, je srovnatelné s označením N95. FFP3 s účinností 99 procent odpovídá výrobkům s označením N99 a N100.

„Nejlepší ochranu představují respirátory třídy FFP3 a respirátory, které mají filtrační účinnost nad 99 procent. Pro ochranu proti covidu může být využit i respirátor kategorie FFP2, musí však být označen jako „anti-covid-19/FFP2“. Vzhledem k použitým technologiím na bázi nanomembrán vyrobených z nanovláken mají takto označené respirátory měřený záchyt 98,5 procenta,“ dodal Otřísal.

Pro běžné použití jsou vhodné i roušky nebo respirátory nižších tříd, jako je FFP1, KN90 či KP90, které při správném nasazení a používání poskytují vyšší úroveň ochrany než standardní zdravotnické a nezdravotnické roušky.

Tagy:
respirátor nabídka roušky respirátory přehled Olomouc Česko Univerzita Palackého Pavel Otřísal mýtus chirurgická maska pandemie covidu-19 Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého