Nevěřte na bleskové zbohatnutí, varují ekonomové. Kdy se vyplatí investovat do nemovitostí?

Ekonomové Radim Krejčí a Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (6)

Čechům při investování chybí strategie, chtějí hlavně rychle zbohatnou, sdělil šéf online investiční platformy Portu Radim Krejčí v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Podle ekonoma Lukáše Kovandy občané preferují investice do nemovitostí, avšak i to má svá rizika, zdůraznili odborníci.

„Bojujeme s tím, že Češi chtějí zbohatnout a rychle vydělat peníze. I proto se spíše vrhají na spekulace,“ vysvětlil ve vysílání Krejčí. Kamenem úrazu v investování je podle něj absence disciplíny a strategie. „Měli bychom si udělat nějaký finanční plán, plnit cíle, sny, a hlavně investovat tak, abychom mohli v noci v klidu spát,“ poradil.

ČTĚTE TAKÉ: Kormidlo na trhu s nemovitostmi se otáčí. Ceny opět poletí vzhůru, úrokové sazby totiž klesají

Českým investičním evergreenem jsou nemovitosti, zmínil Kovanda. „Lidé je mají rádi, protože si na ně mohou sáhnout, a také vnímají, že v případě nemovitostí nedošlo k takovým průšvihům, jako tomu bylo v případě fondů v devadesátých letech,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank. „Je to hmatatelné, řeší nám to nějakou životní potřebu,“ souhlasil Krejčí.

Nemovitostem se v Česku dlouhodobě daří. „Od roku 2015 do loňska se zhodnotily o 138 procent,“ upřesnil Kovanda. S nárůstem lze podle něj počítat i v příštích letech. „Možná ne v tomto rozsahu, ale růstový trend bude,“ shrnul.

Ačkoliv aktuálně nákupy nemovitostí dohání v popularitě obchodování na burze, nemovitosti mohou být podle ekonomů přesto investičně zajímavé. Smysl má prý zejména investování do realitních fondů nad rámec vlastního bydlení.

Investoři by však měli dbát na určitá pravidla. „Musí vybrat správnou firmu, která vybírá obchodní centra nebo kancelářské prostory, a zda je kupuje v Brně, v Ostravě nebo v Praze, kde je nejvyšší potenciál. Je tam trochu problém výběru,“ popsal Krejčí.

Tagy:
investice Lukáš Kovanda strategie ekonom nemovitost Svět financí s Trinity Bank Radim Krejčí