Green Deal je dohoda pro život, žádný diktát, řekl Jurečka. Nastínil také, kdy opustíme korunu

Michal Půr a Marian Jurečka (KDU-ČSL) v letním speciálu pořadu 360°

360° 27.7.2023

Green Deal je komplexní materiál, který nám říká, že svět má problém a my máme šanci zatáhnout za záchrannou brzdu, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj nejde o žádný diktát, nýbrž o dohodu pro život. Zároveň uvedl, že Česko by brzy mohlo přijmout euro, což označil za výzvu pro českou společnost.

Jedním z témat nadcházejících voleb do Evropského parlamentu je také zelená dohoda. „Green Deal nemá být strašák a nerealistický projekt. Má to být něco, co je v rámci našeho bytostného zájmu. Pokud tady chceme žít nejenom my, ale i generace po nás, tak musíme tyto věci udělat racionálně,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko může patřit mezi nejúspěšnější státy světa, říká Fiala. Klíčem má být lithium

Green Deal podle něj říká, že se svět řítí do potenciálního problému. „Máme šanci zatáhnout za záchrannou brzdu a říct ‚pojďme to změnit a pojďme se chovat tak, aby svět byl udržitelný a aby se tady dalo žít i za 200 let‘,“ sdělil Jurečka. Zároveň zdůraznil, že zelená dohoda není žádný diktát. „Svobodně jsme se pro to rozhodli,“ podotkl.

Jurečku prý potěšil přístup zástupců zemí na loňské klimatické konferenci v Egyptě. „Tam máte 198 států a nikdo nezpochybňuje, že musíme udělat opatření a brzdit tempo klimatické změny. Vedou se jen debaty o technických parametrech a o tom, co udělat dříve,“ popsal ministr s tím, že všichni říkají, že dohoda je potřebná.

Světoví lídři se podle něj shodli, že do konce století hrozí růst průměrné teploty o tři a půl až čtyři stupně Celsia. „To už je dopad, který by byl na velkou část Země opravdu drtivý. V některých státech by byl problém vůbec žít,“ zdůraznil Jurečka a dodal, že pokud se udělají všechna opatření, budeme schopni zbrzdit nárůst teploty na jeden a půl stupně Celsia.

Dohoda je podle něj dobře rozpracovaná. „Opravdu to není nějaký virtuální výmysl. Je to dobře propočítané a úkolem nás politiků je vysvětlovat a říct, že je to šance, aby naše děti a vnoučata mohly žít za přijatelných podmínek,“ uvedl Jurečka.

Kdy Česko přijme euro?

Česká republika by podle něj také měla přijmout euro. „Když bylo referendum o vstupu do Evropské unie, tak jsme hlasovali mimo jiné o tom, že někdy v budoucnu přijmeme euro. V okamžiku, kdy začneme plnit Maastrichtská kritéria a budeme mít v pořádku veřejné finance, k čemuž směřujeme ještě za mandátu naší vlády, tak bychom si měli říci, že už to nebude nějaké virtuální ‚možná‘,“ sdělil ministr.

Podle něj bychom do eurozóny mohli směřovat mezi lety 2025 až 2030. „Předpokládám, že v roce 2025 bude stav veřejného rozpočtu takový, abychom splnili kritéria,“ řekl Jurečka s tím, že v roce 2030 by Česko mohlo platit eurem. „Je to reálná šance a velká výzva pro českou ekonomiku a společnost,“ dodal.

Tagy: