Nezvládanými návaly vzteku trpí třikrát více lidí než před pandemií. Jak problém řešit?

Vztek může být podle psychologa Davida Čápa i prospěšný. Je jen potřeba ho mít pod kontrolou.

Covid nám jde na nervy

Z covidových zpráv, které se valí ze všech stran, má řada lidí už – jak se říká – nervy na pochodu. Jedním z důsledků mohou být i nezvládané návaly vzteku, ke kterým se podle statistik během covidové doby přiznalo třikrát více lidí než před ní.

Pandemie změnila naše chování přímo radikálně. Víc se uklízí, kutí, nakupuje on-line, pracuje v pyžamu, ale i tloustne a hlavně vzteká. Podle odborníků jsou lidé frustrovaní kvůli absenci společenského života nebo práce. K tomu všemu přispívá i rozdělování společnosti, třeba u očkování.

„Jedni prostě půjdou na třeba desátou dávku, protože to tak má být. Pak jsou ti, co jsou zásadně proti, a nejvíc je utilitaristů, kteří si o tom myslí své, ale chtějí cestovat, chodit do hospody, k holiči, takže se nechají naočkovat,“ říká psycholog Petr Beroušek.

Jenže někteří svůj názor projevují velmi agresivně. Nedávno muž napadl v pražském metru seniora poté, co si ho dovolil upozornit, že nemá roušku. Smýkl s ním o zem a následně mu dal několik ran pěstí. „V současné době mi téměř každý den chodí videa, že někdo byl napaden, že měl roušku, nebo naopak, že roušku neměl,“ popisuje expert na sebeobranu Jakub Optika.

K nezvládání vzteku se v posledních průzkumech přiznalo 13 % Čechů. Potíže se zvládáním vzteku pociťuje u partnera 19 % dotázaných žen, muži stejně odpověděli jen v osmi procentech případů. Problémy se vztekem mívají hlavně lidé vystavení stresu. Mohou to být manažeři, úředníci, ale i zdravotníci. „Cítí se hodně bezmocně, protože vztek je spojen s bezmocí, že nemám na něco vliv,“ podotýká terapeut Evžen Nový, který vede program zvládání vzteku.

V roce 2019 celosvětově hlásilo symptomy úzkosti a deprese 11 % dospělých, v průběhu roku 2021 to bylo už přes 41 %. Z pandemie jsme prostě v posledních dvou letech doslova na prášky. „Pacient zavolá, že má depku, a doktor mu hned napíše lék,“ říká psycholog Beroušek.

Zabránit vzteku ale jde i bez prášků. „Úplně nejjednodušší recept je raději dřív odejít, než se začne dít něco špatného,“ radí terapeut Nový. Uklidňovat se pak člověk může i meditací, sportem, hraním videoher nebo klasikou, tedy počítáním do desíti. Nerváci by si pro jistotu měli pořídit boxovací pytel.

Tagy:
psycholog pandemie prášek koronavirus vztek chirurgická maska Jakub Optika Evžen Nový Petr Beroušek