Vypouštění toxické vody z Fukušimy potrvá nonstop 30 let, lidé se děsí radioaktivních ryb

Experti budou dohlížet na vypouštění radioaktivní vody do oceánu.

Japonci začali vypouštět radioaktivní vodu z Fukušimy do oceánu

Japonci začali vypouštět radioaktivní vodu z Fukušimy do Tichého oceánu. Uvolněné množství by zaplnilo 500 olympijských plaveckých bazénů. Areál jaderné elektrárny v roce 2011 nejdříve poškodilo zemětřesení a zkázu dokonala vlna tsunami. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem radioaktivní vody souhlasila v červenci Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Okolní státy se ale bouří a zakazují dovoz rybích produktů. Informaci přinesly zahraniční agentury.

Čtyřiadvacet hodin denně po dobu třiceti let. Tak dlouho bude voda z Fukušimy vytékat. „Upínáme se k tomu, abychom ji vypustili do oceánu a zároveň zajistili bezpečnost a kvalitu,“ uvedl vedoucí pracovník společnosti TEPCO odpovědné za únik kontaminované kapaliny Junichi Matsumoto.

ČTĚTE TAKÉ: Putin vyjádřil soustrast pozůstalým po Prigožinovi. Byl to talentovaný podnikatel, řekl

Voda je z elektrárny odváděna kilometrovým tunelem. Od nebezpečného materiálu ji čistí speciální filtrační systém, uvádí agentura Reuters. Ten odstraní téměř vše kromě škodlivého tritia. Ve vypuštěné vodě je proto ředěno na jednu čtyřicetinu povolené koncentrace. Riziko tak podle některých expertů nehrozí žádné. Někteří se ale obávají dlouhodobých dopadů.

„To, co japonská strana udělala, je přenesení rizika na celý svět. Stala se ekologickým sabotérem a znečišťovatelem světových oceánů a moří,“ uvedl podle agentury Anadolu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Čína zároveň zakázala dovoz všech mořských plodů z Japonska. Obdobně reagovala i Jižní Korea. „Naše vláda zakázala rybí produkty z osmi japonských prefektur, včetně Fukušimy, a 27 zemědělských produktů z 15 prefektur. U všech ostatních probíhají přísné kontroly radiace,“ řekl premiér Jižní Koreje Han Duck-soo.

Obavy mají i obyvatelé Hongkongu. „Bojím se, zvlášť, když mám dítě. Vyhnu se cestám do Japonska a nebudu kupovat tamní výrobky,“ řekla místní obyvatelka Angel Zengová. Protestují ale i samotní Japonci, a to především rybáři. Ve Fukušimě by měli i nadále zůstávat experti, kteří budou dohlížet na bezpečné vypouštění vody.

Tagy:
voda Japonsko Fukušima jaderná elektrárna Jižní Korea Tokio Čína Tichý oceán Mezinárodní agentura pro atomovou energii Tokyo Electric Power Company