Ničivý tajfun dorazil do Japonska. Evakuovat se mají miliony lidí, hrozí zřícení budov

Jeden z nejhorších tajfunů, které kdy zasáhly Japonsko, dorazil na pevninu jižního ostrova Kjúšú. Rychlost větru bude dosahovat nejméně 180 km/h a v některých oblastech může během neděle a noci na pondělí spadnout až 500 milimetrů srážek. Přibližně čtyři miliony lidí byly vyzvány k evakuaci ze svých domovů.

V době tajfunu zvaném Nandamol se očekávají rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Z bezpečnostních důvodů byla zrušena doprava rychlovlaky, trajekty a stovky letů. Na pevninu poblíž města Kagošima na jižním cípu ostrova Kjúšú tajfun dorazil v neděli ráno. Kjúšú je nejjižnější ze čtyř ostrovů, které tvoří hlavní část Japonska, a žije na něm více než 13 milionů obyvatel, píše BBC.

Úřady vydaly pro ostrov „zvláštní výstrahu“, vůbec první, která byla zavedena mimo prefekturu Okinawa, která se skládá z menších, odlehlých japonských ostrovů ve Východočínském moři, píše list Japan Times. Japonská meteorologická agentura uvedla, že Nanmadol přinese přívalové deště, bouřkové vlny podél pobřeží a tak silný vítr, že hrozí zřícení domů.

Tajfun se nyní přesouvá na sever přes ostrov Kjúšú a na hornatý střed ostrova spadne obrovské množství srážek. Očekává se, že v příštích dnech bude postupovat přes střední Japonsko směrem k Tokiu a během svého pohybu si zachová velkou část své síly. Největší hrozbu pro životy a majetek představují deště, které již nyní způsobují vzestup řek a mohou vyvolat sesuvy půdy a bahna.

Nanmadol je čtrnáctým tichomořským tajfunem v této sezóně a zdaleka největším, který zasáhl Japonsko. V sobotním projevu představitel japonské meteorologické agentury uvedl, že má potenciál být horší než tajfun Jebi v roce 2018, který si vyžádal 14 mrtvých, i tajfun Hagibis, který v roce 2019 způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny. Země je na zvládání takovýchto bouří dobře připravena, ale podle vědců změna klimatu způsobuje, že jsou větší a ničivější.

Tagy: