Nikdo nevěděl, že se Putin zblázní, hájí se Babiš kvůli plynu a kritizuje Jurečku

Andrej Babiš

Rozhovor s Babišem

Příspěvek pět tisíc dostanou rodiny s dětmi příliš pozdě, kritizuje vládu bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Peníze totiž kabinet plánuje vyplácet v srpnu. Ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) i kvůli zmatkům, jež stanovení příspěvku provází, obvinil z neschopnosti. Jurečka totiž nejprve chybně ohlásil, že na příspěvek bude mít nárok více rodin. Babiš se v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS také hájil kvůli kritice, že jeho vláda v oblasti energetické bezpečnosti zaspala. Nikdo si nemyslel, že se Putin zblázní, řekl předseda hnutí ANO.

„Nemyslím si, že plyn dojde. Distributoři nekupují ruský plyn, ale kupují plyn. Nikdo si nemyslel, že se Putin zblázní a musíme dělat opatření, abychom brali jiný plyn než ruský,“ sdělil v pořadu Nový den bývalý premiér Babiš a připomněl německý tlak na dostavbu plynovodu Nordstream 2, který měl posílit dovoz ruského plynu do Evropy. Projekt zastavila až ruská invaze na Ukrajinu.

Řešení případného nedostatku vidí expremiér ve zkapalněném plynu. Ten je nyní za stejnou cenu jako klasický. K tomu přistupuje i Německo, které chce mimo jiné výstavbou dvou terminálů pro zkapalněný zemní plyn dosáhnout většího podílu obnovitelných a čistých zdrojů energie.

Vláda a její chaos

Taková řešení jsou ale během na dlouhou trať. Mezitím ceny energií, zejména plynu, letí v Evropě strmě vzhůru. I proto chce česká vláda občanům, kteří krizi citelně pociťují, pomoci finančním příspěvkem. Kabinet odsouhlasil jednorázový příspěvek pět tisíc korun na každé dítě do 18 let. Podmínkou je, že domácnost nesmí mít větší hrubý roční příjem než jeden milion korun.

Jurečka nejprve chybně oznámil, že se má jednat o čistý roční příjem do milionu korun. O víkendu pak své vyjádření opravil. „Vláda neví, co je čistá a hrubá mzda,“ rýpnul si v této souvislosti Babiš. „Je to chaos, měli dát příspěvek všem,“ dodal s tím, že Jurečka nemá v systému potřebný přehled.

Předseda hnutí by byl spíše pro plošnou pomoc, příspěvek prosazuje pro všechny rodiny bez ohledu na příjmy. Pomoc by tak mohla být snazší na realizaci, a tím pádem by se peníze k lidem dostaly rychleji. Vláda krok hájí potřebou úspor.

Kandidaturu oznámím v nejzazším termínu

Babiš se ve vysílání CNN Prima NEWS také svěřil, že jeho rodina je zásadně proti tomu, aby kandidoval na prezidenta. „Manželka byla zásadně proti tomu, abych vstupoval do politiky. Měla pravdu, poškodilo to rodinu, firmu a byl to asi omyl,“ řekl a postěžoval si, že musí bojovat s „polistopadovým kartelem“, který ho na objednávku „ničí“.

Uvědomuje si ale, že jeho voliči by kandidaturu uvítali. „Je to těžká situace, musím o tom přemýšlet a rozhodnu se na poslední chvíli v nejzazším termínu,“ dodal s tím, že to ale neznamená, že by nejezdil za občany. Pokud by se rozhodl kandidovat, obrátí se při shánění podpisů na své poslance a nebude sbírat 50 tisíc podpisů občanů, které by ho mohli do voleb rovněž kvalifikovat.

Třetí přímá volba prezidenta České republiky se bude konat v roce 2023, přesné datum ale šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zatím nevyhlásil. Nejdříve se může první kolo konat 13. ledna, druhé kolo se může uskutečnit nejpozději 3. a 4. února.

Tagy: