Pyrotechnika a zatýkání. Ve Vídni demonstrovaly desetitisíce odpůrců opatření

Rakušané už poněkolikáté demonstrují proti vládním protikoronavirovým opatřením. V sobotu se v ulicích Vídně sešlo přes 40 tisíc lidí, kteří hojně házeli pyrotechniku všude kolem. Policie ale tvrdě zakročila a za použití pepřového spreje několik protestujících zatkla pro podezření z odporu proti státní moci.

V Rakousku platí celostátní lockdown. Spolková země Horní Rakousy, která sousedí s jižními Čechami, zavedla uzávěru nejméně do 17. prosince. Hotely i jiné formy ubytování, bary, restaurace a další zařízení jsou z rozhodnutí vlády uzavřené.

Jenže ne všichni Rakušané s tvrdými restrikcemi souhlasí a v posledních týdnech to dávají jasně najevo. V sobotu jich ve Vídni vyrazilo demonstrovat přes 40 tisíc, píší tamní média. Protestující mimo jiné házeli pyrotechniku.

Početná delegace pravicových extremistů vedená známým aktivistou Martinem Sellnerem chodila s transparenty „Nás nikdy nedostanete“ nebo „My jsme svobodný lid“. Naopak levicová protidemonstrace, která začala na náměstí Stephansplatz, měla slogan „Nasaďte si ochranu úst a nosu. Proti nacistům, státu a kapitálu“.

Nejhlasitější kritika odpůrců opatření směřovala proti plánovanému povinnému očkování. Na transparentech například stálo „Očkování je genocida“ nebo „Neočkovaný = přirozeně zdravý“. Znovu a znovu se od pochodu oddělovaly menší i větší delegace, což pro policii dělalo situaci stále nepřehlednější.

Do akce se zapojilo přes tisíc policistů

Nasazeno byl v sobotu asi 1200 policistů, během odpoledne došlo k několika zatčením pro podezření z odporu proti státní moci. Vídeňská policie získala podporu kolegů ostatních spolkových zemí.

„Je lepší mít v záloze více policistů,“ řekla ještě před demonstracemi policejní mluvčí Barbara Gassová. Největším problémem bylo udržet od sebe jednotlivá nahlášená shromáždění, protože davy lidí se chovají nepředvídatelně a mnohdy dochází k rozporům mezi jednotlivými skupinami, zejména mezi příznivci pravice a levice.

Kvůli pochodům docházelo k dopravnímu kolapsu. Policie musela uzavřít nejdříve mosty Schwedenbrücke a Marienbrücke, poté došlo na téměř všechny hlavní tahy, po kterých se dá do centra Vídně dostat.

Větší ochrana nemocnic

Podle ministerstva vnitra se od zveřejnění plánu vyhlásit od února povinné očkování objevují na sociálních sítích výzvy k akci před nemocnicemi. I když zatím k žádnému velkému incidentu nedošlo, policisté jsou stále v pozoru. Například minulý víkend totiž odpůrci opatření bučeli na lékaře a ošetřující personál před vchody do univerzitní nemocnice v Salcburku.

Ministerstvo vnitra už ale oznámilo „zvýšený dohled nad nemocnicemi“ v rámci běžné hlídkové služby. Výjimkou nebyla ani sobota. „Stejně jako při minulých velkých akcích nebo demonstracích jsou kritické infrastruktury speciálně střeženy, aby zde nedošlo k žádným škodám,“ uvedla policie.

Protesty očekávají v neděli také v Belgii. Tamní vláda v týdnu nařídila omezení hromadných akcí, ve vnitřních prostorech budou muset nosit roušky i děti starší šesti let. Vládní výbor už dříve nařídil uzavřít noční podniky a zkrátit večerní provoz restaurací do 23 hodin. Experti navrhovali posunout zavírací hodinu dokonce na 20:00, vláda však vyšla vstříc námitkám restauratérů.

Tagy: