Dělník, skladník, řidič. Seznam prací, které v Česku skoro nikdo nechce dělat

Dělník nebo skladník. Sehnat lidi pro některé profese není snadné. Počet volných pracovních míst u řady pozic trhá rekordy. Například počet řidičů, které hledají úřady práce, se za posledních pět let zdvojnásobil. Redakce CNN Prima NEWS připravila seznam, o jaké práce mají lidé nejmenší zájem a firmám se na ně nedaří nikoho sehnat.

Češi došli, anebo za stávajících podmínek nechtějí pracovat. Na následující pozice hledají úřady práce nejvíc lidí:

Řidiči

„Například jsem jezdil turnusy tři týdny venku, týden doma. Nyní jsem doma každý víkend, to je lepší. Ale hlavně, je to málo placené,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS oslovený řidič kamionu. Zatímco v roce 2016 úřady práce hledaly přes 8 000 řidičů nákladních vozů či autobusů, nyní jich je přes 17 000.

Nedostatek řidičů ovlivňuje i kurýrní služby. „Už v létě jsme řešili, abychom měli na šest hodně silných týdnů v roce kapacity, a zajišťovali se už od léta. Musíme pracovat s hodně velkým předstihem,“ přiznal generální ředitel DPD Miloš Malaník. Chybí i řidiči autobusů. Například pražskému dopravnímu podniku schází tři stovky řidičů.

Dělníci

Počet inzerátů, které hledají stavební dělníky, je takřka pětkrát vyšší než v roce 2016. Před sedmi lety byl počet volných míst na tuto pozici Úřadem práce ČR stanoven na 4 566. V roce 2022 se čísla vyšplhalo až na 21 425. „Najít kvalifikované stavební dělníky je dlouhodobý problém. Soustřeďujeme se především na místní pracovní trh, spolupracujeme se školami, částečně personál doplňujeme ze zahraničí. Od letošního roku se však zastavil přísun pracovníků z Ukrajiny,“ uvedla zástupkyně mluvčího skupiny Metrostav Pavlína Mertl.

Kuchaři

Na této oblasti se velmi podepsala covidová pandemie, kvůli které restaurace musely zavřít. „Mnoho z kuchařů odešlo nebo si našlo jinou práci a noví se nehrnou, to je prostě fakt,“ podotkl restauratér a člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Před pěti lety nabízely úřady práci pro 4 000 kuchařů a kuchařek. Nyní jich hledají skoro 10 000. „Pracoval jsem v restauraci jako zástupce šéfkuchaře – sedmnáct hodin denně, krátký-dlouhý týden. Ani se nenajíte, dovolená žádná a ani to není dobře placené,“ vzpomíná bývalý zástupce šéfkuchaře Jindra.

Skladníci

Někde nahrazují skladníky roboty, ne všude to ale jde. Zatímco před pěti lety úřady práce hledaly přes 3 000 skladníků nebo obsluhy vysokozdvižných vozíků, nyní je to přes 16 000. „Nejhorší jsou města s nejnižší nezaměstnaností, jako Brno nebo Praha. Tam se nám skladníky také podařilo najít, ale jen s několikaměsíčním předstihem,“ dodal generální ředitel DPD Miloš Malaník.

Nedostatek lidí bude pokračovat ještě několik měsíců, mírné oživění předpokládají experti až v druhé polovině roku.

Tagy:
práce Brno Ukrajina řidič kuchař kritika platy dělník povolání Česko Metrostav Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy profese skladníci Úřad práce České republiky nezájem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR DPDgroup