Nobelova cena za medicínu putuje do USA. Vědci ji získali za převratný objev microRNA

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev microRNA, tedy velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA), které mají vliv na regulaci genů. V pondělí to ve Stockholmu oznámil švédský Karolínský institut.

Ambros a Ruvkun se ve svém výzkumu věnovali tomu, jak se vyvíjejí různé typy buněk. Přitom objevili novou skupinu miniaturních molekul RNA, které hrají klíčovou roli v regulaci genů. „Jejich převratný objev odhalil zcela nový princip genové regulace, který se ukázal jako zásadní pro mnohobuněčné organismy včetně člověka,“ uvedl Karolínský institut.

ČTĚTE TAKÉ: Proč už nestavíme přehrady? Jsou prodělečné. A u velkých povodní nás nespasí, říká památkář

MicroRNA je důležitá pro řadu procesů v těle, jako je vývoj a růst buněk nebo imunitní odpověď těla na napadení. Špatné fungování microRNA proto může vést k závažným chorobám, včetně rakoviny, uvádí na svém webu Ohijská univerzita v USA.

Informace uložené v chromozomech lze podle agentury DPA přirovnat k návodu na použití pro všechny buňky v těle. Každá buňka obsahuje stejné chromozomy, a tedy i stejnou sadu genů. Přesto mají různé typy buněk – například svalové a nervové – velmi odlišné vlastnosti. Svou roli v tom hrají právě mechanismy genové regulace, které popsali Ambros a Ruvkun.

Sedmdesátiletý Ambros nyní působí na Massachusettské univerzitě, dvaasedmdesátiletý Ruvkun na Harvardově univerzitě, kde se v minulosti věnoval výzkumu také Ambros.

Začal „nobelovský týden

Dvojice amerických vědců se podělí o ocenění ve výši 11 milionů švédských korun (přibližně 24,5 milionu korun). Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství před nimi získalo 227 odborníků – loni Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti covidu.

Vyhlášením Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství začal takzvaný nobelovský týden, během něhož budou oznámeni laureáti celkem v šesti kategoriích. Zřejmě nejsledovanější Nobelova cena za mír bude vyhlášena v pátek, jako poslední pak za týden v pondělí Nobelova cena za ekonomii.

Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833-1896). Ten ve své závěti rozhodl, že jeho majetek bude vložen do fondu, z něhož bude každoročně udělována cena za významné vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě.

Nobelovy ceny budou laureátům slavnostně předány 10. prosince, v den výročí Nobelova úmrtí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kuriózní „šikana“ v moři. Vědci popsali, proč chobotnice při lovu bijí chapadly neposedné ryby

Tagy:
Švédsko Nobelova cena objev Stockholm Victor Ambros Gary Ruvkun microRNA