Jaderné bloky v Dukovanech postaví Korejci. Nejdražší zakázka v historii Česka, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala v Dukovanech

Dukovany dostaví KHNP

Dva nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská firma KHNP. Rozhodla o tom vláda Petra Fialy (ODS) na středečním jednání. Podle něj půjde o nejdražší zakázku v historii novodobé České republiky. Neúspěšnou firmou se stala francouzská EDF.

Podle předsedy vlády Petra Fialy vyjde stavba jednoho bloku na 200 miliard korun. Jde o vyčíslení nákladů při současných cenách, zakázka se tak může v budoucnu prodražit. Podle odhadů vlády z roku 2020 měl jeden reaktor při tehdejších cenách vyjít na 160 miliard korun. Navýšení na aktuální cenu způsobila podle vlády inflace a další faktory. Podle tiskové zprávy KHNP by ale jeden blok měl vyjít až na 220 miliard korun.

Korejská společnost zatím postaví dva bloky. Další dva reaktory může postavit v jaderné elektrárně Temelín s využitím opce. O té bude vláda s KHNP ještě jednat.

ČTĚTE TAKÉ: Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

„Nabídka korejské firmy KHNP byla lepší ve všech hodnotících kritériích,“ řekl Fiala po jednání vlády. Ministr průmyslu Jozef Síkela dodal, že se jedná o historický den pro českou energetiku a ekonomiku. „Preferovaným dodavatelem bloků bude KHNP. Jádro nám dlouhodobě zajišťuje spolehlivou a kvalitní výrobu elektrické energie,“ řekl Síkela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nabídka na převzetí Liberty Ostrava nepřišla, říká Stanjura. Větší podporu hutí stát neplánuje

Ministr průmyslu také dodal, že v současné době činí výroba z jádra okolo 30 procent z českého energetického mixu. Do budoucna bude jádro zastoupené z poloviny.

KHNP nabízela svůj reaktor APR1000 o výkonu 1050 MW, který podle ní odpovídá všem evropským standardům a byl navržen právě pro export do Evropy.

Do výstavby se zapojí i české firmy

Nabízená cena za výstavbu podle vlády do budoucna zajistí konkurenceschopné ceny elektřiny. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by se měla pohybovat do 90 eur (2 277 korun) za megawatthodinu (MWh). O výsledné ceně ovšem chce ještě vláda s dodavatelem jednat.

Korejci podle Fialy v nabídce deklarovali zapojení českého průmyslu do projektu ve výši zhruba 60 procent. Investované peníze navíc budou mít podle premiéra vysoký multiplikační efekt pro tuzemské hospodářství. Podle dřívějších analýz by každá vložená koruna měla mít více než trojnásobný výnos.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Tagy:
politika Petr Fiala Dukovany Česko jaderná energie Jozef Síkela dějiny Česka Jaderná elektrárna Temelín Korea Hydro & Nuclear Power ekonomika, obchod a finance energie a zdroje