Předzvěst tragédie na fakultě: Obavy měly dvě ženy ze střelcova okolí, řeší je policie

Vyšetřovatelé tragické prosincové střelby na Filozofické fakultě v Praze řeší dvě ženy z okolí vraha, které informovaly policii, že si chce vzít život.

Podle zjištění webu Lidovky.cz se před střelbou na policii neobrátila jen vrahova matka, jak se všeobecně předpokládalo. „Na linku 158 volala i jeho kamarádka, se kterou studoval na fakultě. Obě byly přesvědčené, že se chce sebevraždit,“ popsal zdroj blízký vyšetřování.

ČTĚTE TAKÉ: Při střelbě na fakultě v Praze vznikly škody kolem deseti milionů. Škola opravuje 140 dveří

Kriminalisty zajímá, jestli obě ženy věděly, že David K. je držitelem osmi zbraní a něco není v jeho životě v pořádku. V arzenálu měl i obávanou karabinu, psychotesty na jejich držení ale nutné nebyly.

Informace o střelci z fakulty by se podle průzkumu agentury STEM měly zveřejňovat, více v reportáži:

Jsou vedeny jako svědkyně. Kriminalistům mají pomoci zrekonstruovat život střelce a případné ukazatele, které mohly na hrozbu poukazovat. „Pokud vám někdo řekne, že se chce zabít, asi vás jako první nenapadne vytočit okamžitě policii. Snažíte se mu to nejprve rozmluvit a setkat se s ním, tady ale obě ženy ihned vytočily 158,“ popsal zdroj.

„V dotazované věci probíhá trestní řízení ve fázi přípravného řízení označované jako prověřování, které je neveřejné. Trestní řád stanovuje lhůtu pro skončení prověřování ve výměře šesti měsíců,“ uvedl pro Lidovky Aleš Cimbala z Městského státního zastupitelství v Praze, které jako jediné může o případu informovat.

Policie zpracovala i balistické expertizy, z nichž vyplynulo, že střelec z Klánovic, Hostouně a Prahy je jeden a týž. Podle dosavadních informací měl prvně zabít muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovickém lese, následně svého otce a poté se vydal do Prahy. „Původně skutečně odděleně vedená trestní řízení byla spojena do jednoho společného přípravného řízení,“ potvrdil Cimbala.

Tragická střelba a největší masová vražda v historii České republiky se udála už před sedmi týdny. Útok v budově školy stál život hned 14 lidí. Celé šetření bude uzavřeno nejdříve na přelomu května a června.

Tagy:
policie vyšetřování vrah střelba Klánovice Česko Praha lidovky.cz Městské státní zastupitelství v Praze střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy David Kozák