Biden pod palbou kritiky spolustraníků. Masivní migrace zničí New York, varuje starosta

Americký prezident Joe Biden

Napětí mezi Bidenem a Adamsem stoupá

Americký prezident Joe Biden čelí čím dál ostřejší kritice kvůli migrační politice své vlády. Nesouhlasné názory konkurenčních republikánů zastává i několik Bidenových kolegů z Demokratické strany. „Migrace zničí New York. Město, které jsme znali, brzy ztratíme,“ prohlásil například starosta New Yorku Eric Adams, jehož město se vypořádává s příchodem vyšších desetitisíců migrantů hlavně z Jižní Ameriky. CNN ve své analýze píše o totálním rozpadu vztahů mezi Bílým domem a newyorským vedením.

„Nikdy v životě jsem neměl problém, který by neměl konec. V tomto případě ho ale nevidím. Tento problém zničí město New York. Říkal jsem to loni, když jsme jich (migrantů) měli 15 tisíc, a říkám vám to teď, když jich je 110 tisíc. Město, které jsme znali, brzy ztratíme,“ varoval podle CNN Eric Adams během čtvrtečního shromáždění na Manhattanu.

Právě newyorský starosta je v poslední době nejvýraznějším kritikem Joea Bidena, pokud jde o prezidentovy kolegy z Demokratické strany. Adams už dlouhé měsíce připisuje šéfovi Bílého domu vinu za eskalující problémy New Yorku s migrací z Jižní Ameriky či ze severní Afriky. „Jde o jednu z největších humanitárních krizí, jakou kdy tohle město zažilo,“ uvedl starosta s tím, že prezident prý v této věci New York nechal na holičkách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump definuje problémy USA. Na jeho souboj s Bidenem se ani já netěším, říká Kmoníček

Stanice CNN dokonce ve své analýze píše o totálním rozpadu vztahů mezi Bílým domem a newyorskou kanceláří starosty. Podle CNN se politické partnerství Bidena a Adamse proměnilo v osočování a v „přehazování horkého bramboru“. O velmi napjatých vztazích promluvilo několik dobře informovaných zdrojů z okolí prezidenta i newyorského starosty.

K Adamsovi se v létě připojila tamní guvernérka a rovněž členka demokratů Kathy Hochulová. I podle ní krizi způsobila federální vláda, která ji musí také řešit. Stejnou frustraci mezitím dávají najevo také demokraté kandidující do Sněmovny reprezentantů.

Napětí mezi newyorskými představiteli a Bílým domem narůstá od loňského roku, kdy pohraničníci u americké hranice s Mexikem zachytávali extrémně vysoké počty migrantů. Guvernér Texasu Greg Abbott a později i jeho republikánský kolega na Floridě Ron DeSantis začali za této situace do oblastí s demokratickým vedením vysílat autobusy plné běženců.

Biden se nevyjadřuje

New York se postupně stal cílem dalších a dalších lidí – mimo jiné proto, že ve městě platí opatření garantující každému právo na ubytování placené z veřejných peněz, upozornil deník The New York Times. Nyní místní úřady uvádějí, že jsou na hraně svých kapacit.

Představitelé New Yorku žádají po Bidenovi miliardy dolarů na pokrytí mimořádných výdajů, ale také konkrétní kroky, které migraci omezí. Kromě jiného volají po vyhlášení statusu dočasné ochrany pro některé přistěhovalce, což by jim umožnilo rychlé nalezení práce i nezávislost na státní podpoře.

A jak reaguje federální vláda? Bílý dům ve svých prohlášeních uvádí, že požadované finance může poskytnout pouze Kongres, informovala CNN. Sám Biden se k tématu veřejně nevyjadřuje. Podobné problémy jako New York přitom zažívají i další americká města – Chicago, Boston, Filadelfie, Washington, D.C., Denver či Los Angeles.

Zatímco demokraté hledají viníka, republikáni situaci využívají ve svých kampaních. Pro demokraty je migrace i vzhledem k blížícím se prezidentským volbám jedním z nejcitlivějších témat současnosti.

Tagy: