Nové podrobnosti ke střelbě v Ústí: Muž měl zaútočit loveckým nožem, říká státní zástupce

Náměstek krajského státního zástupce Dan Anděl

Sousedé o útočníkovi z Ústí nad Labem

V ústecké čtvrti Střekov ve středu večer postřelil příslušník policejní prvosledové hlídky, která se mimo jiné specializuje na útoky ozbrojených pachatelů, 20letého útočníka, který následně v nemocnici svým vážným zraněním podlehl. Muž měl zasahujícího policistu napadnout skládacím loveckým nožem, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS náměstek krajského státního zástupce Dan Anděl.

Čím přesně se v souvislosti s případem střelby v Ústí nad Labem zabýváte?
Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem momentálně dozoruje zachovávání zákonnosti v přípravném řízení u dvou trestních věcí. Jednak jde o napadení policisty civilní osobou při služebním zákroku, v této věci je prověřování vedeno Krajským ředitelstvím policie Ústeckého kraje. Ve druhé linii je Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) prověřováno použití služební zbraně, respektive přiměřenost služebního zákroku provedeného policistou proti této osobě.

Co se tedy ve středu večer mělo stát?
Prvosledová hlídka policie byla vyslána operačním důstojníkem na základě volání na tísňovou linku, že v jedné rodině napadá osoba mužského pohlaví další rodinné příslušníky. Hlídka na základě toho dorazila na místo. V okamžiku, kdy vstoupila do objektu, byl první z přicházejících policistů zničehonic nenadále napaden osobu, která se předtím dopouštěla násilného jednání.

Zasahující policista použil služební zbraň, osoba utrpěla zranění, na základě kterých byla převezena do nemocnice k vyšetření. Máme zprávu, že v nemocnici zemřela. Zda se tak stalo v důsledku provedeného služebního zákroku, není dosud zřejmé a takovou informaci potvrdit nemohu.

Útočník měl tedy v domě někoho ohrožovat?
Ano, to byla původní příčina celého zásahu. Útočník původně napadal své rodinné příslušníky, existuje určitá pravděpodobnost, že byl pod vlivem nějaké toxické látky.

Které zbraně u sebe útočník a policista měli?
Předmětem prověřování je verze, že zmíněná osoba zaútočila na zasahujícího policistu skládacím loveckým nožem. Ten použil služební zbraň čili pistoli, kterou je policie standardně vybavena.

Tagy:
nemocnice policie zbraň Ústecký kraj Ústí nad Labem GIBS Policie České republiky Státní zastupitelství ČR Střekov