Novinka České mincovny: Nejen prohlídka ale i ražba mincí ve virtuálním světě

Stále ještě hledáte dárek pro své blízké, kterým byste je potěšili pod stromečkem? Zkuste jim zařídit prohlídku v České mincovně. Vydat se lze do Jablonce nad Nisou, kde si zájemci mohou zblízka prohlédnout jedno z nejstarších řemesel u nás - ražbu mincí. Ovšem Česká mincovna aktuálně představuje novinku, která cestu za poznáním umění starých mincmistrů většině národa výrazně zkrátí. V pražské prodejně v Havelské ulici si ho můžete prohlédnout ve virtuální realitě. Což z návštěvy mincovny rázem dělá unikátní dárek i pro mladší generace.

Drobné, kačky, mince, kováky. Nezáleží na tom, jak jim říkáte. Všechny do jedné pocházejí z dílny České mincovny v Jablonci nad Nisou, která razí nejen mince z drahých kovů, ale právě také běžné mince, které se následně stávají součástí hotovostního koloběhu. Až tedy příště v obchodě do nákupního košíku vložíte deseti kačku, vzpomeňte si na ni.

Ražba peněz ve virtuálním prostoru

Naprostou novinkou, s níž Česká mincovna přišla a která mnohým z nás odhalení tajemství vzniku mincí usnadní, je virtuální návštěvna. Stačí si nasadit speciální brýle a člověk se během vteřiny stává součástí výrobního procesu, který má v Česku více než tisíciletou tradici. „Předchozí dva roky, kdy byly zakázané návštěvy, jsme nemohli dělat den otevřených dveří, jako jsme dělávali dříve. Navíc každá návštěva nás brzdí v následné výrobě. A zatřetí zákazník nemusí nutně jezdit do Jablonce, aby se podíval do výroby, ale může se na celý proces podívat tady v Praze,“ vysvětluje hlavní důvody, proč virtuální prostor v České mincovně vznikl, Jaroslav Černý, zdejší marketingový a PR manažer. A zároveň dodává hlavní výhody oproti běžné návštěvě:

„Díky brýlím a virtuální realitě si můžete na mince i sáhnout.. Můžete si i sami razit, to se nepoštěstí při výrobě. Tam jsou profesionální razičky a raziči. Takže návštěvník tuto možnost na místě nemá.“

Během virtuální návštěvy České mincovny si můžete vyzkoušet například ražbu padesátikoruny nebo Českého lva. To vše je možné v Praze v Havelské ulici. Registrovat se lze buď telefonicky nebo emailem.

„Přenesli jsme do virtuální reality možnost navštívit ražbu mincí a zároveň prostředí značkové prodejny tak, aby zákazník, který nemá možnost navštívit tu výrobu, případně si chce prohlédnout celé portfolio nabídky a produktů, měl možnost si jednotlivé mince prohlédnout, podívat se v detailu. A zároveň se podívá i za oponu, jak probíhá výroba,“ prozrazuje Michael Sido, šéf marketingu a komunikace společnosti Virtuplex, která Českou mincovnu převedla do virtuální podoby.

Mince se v Jablonci nad Nisou razí déle než čtvrt století

Česká mincovna je společnost založená na tradici, která trvá déle než 25 let. Staví na hojnosti stříbra, kterou Česká republika v historii oplývala, a také tvrdé dřině mincovních mistrů. V neposlední řadě na kvalitě každého z výrobků.

Razí nejen běžné mince, kterými platíme, ale také investiční nebo pamětní mince. Navrhnout si lze dokonce i s vlastním motivem. A mince mohou zdobit také hodinky nebo šperky. Jedno z hesel České mincovny zní:

„Díky České mincovně už člověk nemusí být egyptským faraonem, karibským pirátem nebo kalifornským zlatokopem, aby se mohl těšit z lesku drahého kovu a výhod, které přináší…“

Mince jsou odjakživa symbolem bohatství, blahobytu i moci. Stačí si vzpomenout na Strýčka Skrblíka. Díky České mincovně se z nich stává také jakási jistota a záruka pro případ, že by snad v budoucnu nastaly horší časy - zatímco hodnota peněz samotných postupně klesá, zlato a stříbro na hodnotě neztrácejí. Jsou tak mimo jiné i ideálním způsobem jak investovat do zajištění svých nejbližších.

V rukách zkušených mistrů ale vznikají také umělecká díla, kterými si člověk může připomenout významné okamžiky, jako je narození dítěte či svatba.

Tagy: