Členové Lucie se sešli ve studiu: Lidstvo je nepoučitelné. Válka na Ukrajině není jediná

Kapela Lucie křtí svoji knihu.

Kapela Lucie hostem Nového dne

Kapela Lucie spolu hraje více než 30 let a o fanoušky nemá nouzi. Pro ty na léto nachystala šňůru koncertů a také novou knihu. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS tři ze čtyř členů Lucie – David Koller, Robert Kodym a Michal Dvořák – prozradili, jaký mají recept na to, že spolu stále vycházejí. A okomentovali i aktuální situaci na Ukrajině.

Jedna z nejúspěšnějších kapel české hudební historie Lucie v létě vyrazí na sérii rockových koncertů ve 13 českých městech a zavítá také do Bratislavy. Kromě toho na podzim chystá dlouho očekávanou halovou show Lucie v opeře 2022. Letos na podzim oslaví kapela už 37 let existence. „Já jsem byl teenager, když Lucie vznikla. Od 15 let jsem měl obrovskou ambici, aby mě vzali do nějaké kapely a přestal jsem být civilistou,“ vzpomínal Kodym.

Celou svoji hudební kariéru kapela shrnula ve své nové knize, která je plná fotek. „Myslím, že tam je spousta fotek, které nejsou dobré, ale jsou něčím zajímavé. Vzájemně jsme se přesvědčovali, abychom je tam dali, protože tato knížka vznikla proto, abychom fanouškům ukázali něco zajímavého,“ vysvětlil Dvořák. „Museli jsme projít deset tisíc fotek, což byl docela záhul na mozek,“ doplnil Kodym.

A má Lucie nějaký návod na dlouhověkost i pro ostatní skupiny? „Mít dobré doktory. Protože tohle zaměstnání má obrovskou výhodu, že můžete hrát v sedě nebo v leže. Je mi líto lidí, kteří nemohou své zaměstnání dělat dlouho. Ještě před sebou máme desítky let,“ řekl s humorem Kodym.

„Je tam obrovská míra tolerance, empatie. Bez těchto vlastností by to nešlo,“ přiznal Dvořák. „A ještě bez písniček,“ dodal Koller.

Lidé se z historie nepoučí

Kapela měla být hostem Nového dne už 24. února, tedy v den, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu. „Každý den se koukám, jestli už to nekončí a ani jsem si nedovedl představit, že by v Evropě taková zrůdnost mohla být,“ řekl Koller. „Na nás všechny to působí, že to je tak blízko. Doufám, že tato ošklivá věc brzy zmizí,“ sdělil Kodym.

„V zákulisí jsme se bavili o tom, že to bohužel není jediný válečný konflikt na světě. Jsou sice dál od nás, ale stejně brutální, například v Jemenu. Je hrůza, že poté, co lidstvo zažije pandemii, si samo způsobí další příkoří. Je k zamyšlení, že lidská společnost má dlouhou cestu před sebou, než se zcivilizuje,“ komentoval situaci Dvořák.

Ten také poukázal na paralelu s druhou světovou válkou. „Jak člověk pozoruje historii, mám pocit, že lidstvo je trochu nepoučitelné. Tyto hrůzy tady byly celkem nedávno. Šílený zneuznaný malíř rozpoutal druhou světovou válku. Byl podobný šílenec jako tento Rus. Byl bych rád, kdybychom lidský život začali brát trochu s úctou,“ řekl Dvořák.

Tagy: