Nůžky se rozevírají, říká expert. Varoval před radikalizací i rezignací na demokracii

Ředitel analytického ústavu STEM Martin Buchtík

Co na to vaše peněženka 19.12.2023

Nůžky společenské nerovnosti se mezi příjmovými skupinami dále rozevírají, zhodnotil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS nynější situaci v Česku ředitel analytického ústavu STEM Martin Buchtík. Bohatší a chudší lidé si podle něj zároveň nedokáží porozumět, což spolu s ekonomickou situací může vést k napětí ve společnosti ve smyslu radikalizace či rezignace na demokracii.

Rozevírání společenských nůžek může působit jako klišé, přesto je namístě o něm v současnosti mluvit, domnívá se Buchtík. „To klišé je trochu jako když křičíte, že se někdo topí, a on se nikdo netopí. Teď to ale opravdu takhle vypadá. Vidíme to třeba na tom, že vysokopříjmovým pracujícím se nárůst příjmů nezastavil. Třeba nedohnal inflaci úplně stoprocentně, ale nezastavil se. Kdežto u lidí s nižším příjmem se nominálně opravdu zastavil,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašíte, že budeme jíst hlínu, vyčetl ministr Dvořák opozici. Bída nebude, přichází sklizeň

Nejde podle něj jen o rozdíly ve vývoji příjmů. „Rozevírají se nejen příjmové sociální nůžky, ale z dlouhodobějšího hlediska i majetkové. To znamená předávání majetku z generace na generaci a schopnost ho kumulovat. Třeba pro mladé lidi, kteří jsou z chudších rodin, když jim rodiče nemají možnost dát vklad několik milionů do začátku. Získat ve městech vlastní bydlení je pro ně v podstatě nemožné,“ doplnil.

Vzájemné oddalování částí společnosti podle Buchtíka představuje širší problém. „Dnes jsme v situaci, kdy jedna sociální skupina nerozumí problémům té druhé. Ti pomyslně bohatí rozhodně nerozumí chudým, a chudí nerozumí, proč jim nikdo nerozumí. Proč jim nikdo neodpovídá a nepomáhá. Ekonomický problém a neporozumění může způsobit další napětí ve společnosti z hlediska radikalizace společnosti nebo rezignace lidí na to, že nějaká politika nebo demokracie mají smysl,“ zhodnotil možná rizika.

„Společnost doufá, že se bude třeba ve druhé polovině příštího roku mít lépe, že situace bude lepší. Pokud by se tak nedělo, frustrace se bude kumulovat,“ doplnil Buchtík.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do nebe volající hřích. Ekonom Sedláček vyčetl vládě, že neudělala opravdovou reformu

Tagy: