O postup do světového finále virtuálních automobilových závodů usilují i dva Češi

Virtuální závodění neboli sim racing se začalo masivně rozvíjet už v předcovidových časech. Letos se v Monaku na závodních simulátorech pojede světové finále a existuje nemalá šance, že mezi jeho účastníky uvidíme i české reprezentanty. Na herních zařízeních přišel ukázat svoji třídu i profesionální reálný závodník Jáchym Galáš sedlající v evropské okruhové sérii Hyundai i30 N.

Ze skutečných sportů dominují v e-sportu kopaná, košíková a ragby. V žádném jiném sportu není ale realita a digitální simulace tak blízká jako v motoristickém sportu – tím, že je simulátor ovládán stejně jako závodní vůz, může být takto získaná technika jízdy využita i ve skutečných závodech. Nejen proto zažívá sim racing rostoucí popularitu, kterou ještě umocnila covidová omezení.

S oficiální podporou

Důkazem, že sim racing má v Česku budoucnost, je oficiální zastřešení disciplíny Autoklubem ČR a partnerství s českým importérem značky Hyundai.

S podporou České asociace esportu se první červencový týden odehrála národní kvalifikace na monacké finále mistrovství světa. Podmínka byla jediná – zajet nejlepší čas v pražské Vodafone PLAYzone Aréně. Každý z přihlášených dostal čtyři soutěžní kola – první je důležité pro zahřátí pneumatik a motoru, následující tři kola jsou měřena a nejlepší časy zaznamenány.

Jedním z prvních účastníků, který do arény zavítal, byl opravdový šampion. Znalcům bude jméno Michal Šmídl známo. Jedná se o čtyřnásobného vítěze Virtual GP (2015, 2016, 2018 a 2019). Celkem 62 startů v této oblíbené sérii závodů, z toho 46 vítězství a rovnou 59 pódií (TOP 3) mluví samo za sebe. Michal si navíc na začátku letošního roku zazávodil například s jezdcem F1 Maxem Verstappenem, když v týmu Redline opanovali čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans.

Dlouhou dobu to vypadalo, že Šmídla doplní profík Jáchym Galáš, jeho ukázkové kolo zajeté za 1:50:820 však nakonec stačilo až na bramborovou medaili – postupují první dva. Tím druhým byl Vojtěch Polesný s časem 1:50:522, před Galáše se dostal i Michal Blažek, jako třetí ale ostrouhal.

Až do finále?

A jak bude cesta jezdců pokračovat? Čeká na ně ještě jedno velmi jemné síto v podobě evropské kvalifikace – z každého kontinentu totiž do světového finále, jež je na programu 23. října v Monaku, postoupí pouze dvojice nejlepších.

Tagy: