OBRAZEM: Státní smutek, zvony a déšť. Jak lidé i přes nepříznivé počasí uctili oběti tragédie

Česko v sobotu státním smutkem uctilo památku obětí čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. V poledne se v celé zemi rozezněly kostelní zvony a lidé drželi minutu ticha. Provoz přerušily i obchody nebo pražské letiště. V Praze a dalších městech se konaly bohoslužby za zemřelé a navzdory větrnému a deštivému počasí lidé na pietní místa stále přinášeli květiny a zapalovali svíčky. Střelba v univerzitní budově je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí.

Mše ve Svatovítském chrámu na Hradčanech se zúčastnil prezident Petr Pavel s předsedy obou komor Parlamentu. Při bohoslužbě byly na oltář položeny růže, jedna za každou oběť.

ČTĚTE TAKÉ: Bezpečnostní rámy či přísnější kontroly majitelů zbraní? Jak útok na fakultě změní Česko

Navzdory deštivému počasí lidé také v sobotu přicházeli na pietní místa u budovy FF UK a před budovu rektorátu na Ovocném trhu. Ke Karolinu přišel dopoledne položit věnec i předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) s několika senátory.

Lidé u pietního místa nechávali také vzkazy, ve kterých vyjadřovali svůj smutek nad tragickou událostí. „Jsou to hesla jako ‚nikdy nezapomeneme‘ či ‚zůstanete vždy v našich srdcích‘. Lidé nosí především svíčky či květiny, někdo donesl i kytku za každou z obětí. Atmosféra je tady opravdu smutná,“ popsala atmosféru reportérka CNN Prima NEWS Daniela Habešová.

Bohoslužbu pořádala také Masarykova univerzita spolu s brněnským biskupstvím. Brněnskou mši sloužil biskup Pavel Konzbul, který na ní připomněl, že při zádušní bohoslužbě jde o pomodlení, odpuštění a rozloučení. Zúčastnil se také premiér Petr Fiala (ODS), který řekl, že období Vánoc je vhodné k nalezení naděje. „Měly by nám dodat víru, že dobro vítězí nad zlem, že po zlých časech přijdou časy lepší,“ uvedl.

Vzpomínkové místo vzniklo také na Univerzitním náměstí v Liberci, kde se k minutě ticha a položení květin sešly desítky lidí. „Je to skutek, který se v moderních českých dějinách ještě neodehrál,“ řekl k tragédii v Praze rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Podle něj je třeba se zamyslet nad tím, jak přesvědčit zejména mladou generaci, že na prvním místě je vždycky lidský život a problémy se dají řešit jinak.

Státní smutek za oběti tragédie byl patrný i mimo pietní místa. Státní vlajky na úřadech a institucích vlají na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce, program změnily i televizní stanice. Hudebníci, kteří v sobotu na pražském hlavním nádraží hráli Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, zařadili do programu mimořádně část Mozartova Requiem a skladbu Modlitba pro Martu.

Úctu obětem útoku v poledne vzdali také hasiči, kteří v krajích nastoupili v zásahovém stejnokroji před své stanice, odkud vyjeli s blikajícími vozy. K minutě ticha se přidaly i obchody. Například v supermarketu v pražské ulici Na Příkopě uzavřela obsluha ve 12:00 na minutu klasické i samoobslužné pokladny. Letiště Praha už v pátek cestující upozornilo, že v poledne na minutu přeruší odbavování i bezpečnostní kontroly.

Střelba v univerzitní budově na pražském Starém Městě je nejtragičtější takový případ v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Zemřel i útočník, který nakonec obrátil zbraň proti sobě. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty. Ještě předtím podle policie zavraždil muže a nemluvně v Klánovickém lese a také svého otce v obci Hostouň.

Univerzita Karlova v sobotu v tiskové zprávě oznámila, že zejména z pietních důvodů nebude zveřejňovat jména obětí. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů.

Tagy: