Bezpečnostní rámy či přísnější kontroly majitelů zbraní? Jak útok na fakultě změní Česko

Bezpečnostní rámy

Jiří Vojáček o bezpečnosti v Česku

Česko se bude zřejmě velmi dlouho vzpamatovávat ze čtvrteční tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je navíc možné, že ovlivní náš život trvale. Politici a experti už totiž debatují o tom, jak podobným událostem do budoucna předejít. Diskutuje se o zavedení bezpečnostních rámů na školách či nad omezením prodeje zbraní.

Čtvrteční tragédie bezesporu promění Česko. Co se bude v příštích dnech dít naznačil ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel agentury STEM Martin Buchtík. „Bude následovat diskuse příčin, budeme diskutovat o držení zbraní a zcela jistě se budeme bavit o nějakých bezpečnostních opatřeních,“ popsal.

ČTĚTE TAKÉ: Chtěl zabít co nejvíc lidí. V ohrožení byli i ti na druhém břehu řeky, popsali experti zásah

Bezprostředně po událostech se začalo skutečně hovořit o tom, zda by neměly být v budovách škol zavedeny bezpečnostní rámy, jako tomu je například na letištích či na některých rizikových školách v USA. „V tomto smyslu bohužel budeme muset postupovat stejnou cestou, jakou postupují školy ve Spojených státech,“ řekl ve čtvrtek předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

To však mnohým expertům nepřijde jako to správné řešení. „Kdyby se vedení takového objektu rozhodlo, že se bude snažit vstup monitorovat, tak by musela být pořízená technika a vyškolení pracovníci, kteří by ji obsluhovali. Výrazně by to zpomalilo vstup do objektů. Veřejné objekty se ale snaží být vstřícné a tohle by mohlo být vnímáno negativně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý policista Stanislav Kazbunda.

Podle jiných je však bezpečnost přednější. „Přestaňme vést hloupé debaty o tom, jestli ochranné rámy budou zpožďovat přístup do školy, nebo ne. Je lepší přijít o 20 minut dříve do školy, než přijít o život. Víc už ani nepotřebujeme jako důkaz k tomu, abychom se začali chovat racionálně a vnímali hrozby, které okolo nás jsou, a kterým nejsme vždy schopni včas předejít,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Andor Šándor.

Bezpečnostní rámy však podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) nic nevyřeší. „Ze všeho nejhorší by bylo, kdybychom podlehli strachu a dělali nějaká mimořádná opatření. Je to bohužel součást života a je důležité, aby tito vrazi a násilníci nezměnili náš život,“ apeloval Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Co zavedením bezpečnostních rámů vyřešíme? Podle mě vůbec nic. Protože takový šílený vrah si pak najde jiné prostředí jako zoologickou zahradu či plovárnu. Můžeme dát rámy do škol, bude to stát velké peníze, ale šílence tohoto typu nezastaví,“ doplnil.

Zaměřme se na držení zbraní, radí

Nejzásadnější je podle něj téma držení zbraní. „Jak je možné, že takoví lidé mají zbraně? Kdo dělal jeho zdravotní či psychologickou prověrku, aby si mohl koupit zbraně? Jak je možné, že jsou zbraně tohoto typu volně k dispozici? To by mě trápilo víc než rámy na vysokých školách,“ řekl někdejší ministr zahraničí.

Podobně to vidí také bezpečnostní expert Jiří Vojáček. „Spolu s Itálií jsme země s nejliberálnějším přístupem k držení zbraní. Zatímco když v EU žádáte o možnost držení průkazu, jste podroben správnímu řízení či lékařským prohlídkám, tak pokud v ČR chcete takovou dlouhou pušku, jen požádáte policii o schválení nákupu a policie to musí vydat,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doporučoval by proto zavést systém, jaký funguje i u řidičských průkazů pro seniory. „Pokud je vám nad 65 let, tak musíte každé dva roky chodit k lékaři jen k udržení řidičského průkazu. Nevidím důvod, proč by to nešlo u majitelů zbraní,“ řekl expert.

Podplukovník ve výslužbě Pavel Černý zase ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že si policisté nemohou nosit svou služební zbraň domů, takže nemohou případně zasáhnout. „Pokud policista chce, nebránil bych mu nosit zbraň s sebou domů. Apeloval bych na to, protože policista bez své zbraně je nám k ničemu. Má přitom zákonnou povinnost i mimo pracovní dobu zasáhnout. Tam bych viděl velkou mezeru,“ sdělil expert.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že někdy mohou být bezpečnostní rámy správným řešením. Zároveň však zmínil své přesvědčení, že v případě čtvrtečního masakru na Filozofické fakultě by toto opatření zřejmě nepomohlo.

„Tento střelec si mohl najít jinou cestu, jak svou agresivitu vybít. Nemyslím, že by bezpečnostní rámy na Filozofické fakultě byly v tomto ohledu nějak zásadní. Plně předejít útoku osamělého střelce je téměř nemožné,“ doplnil.

Tagy:
zbraň Petr Fiala Cyril Svoboda Česko Martin Buchtík Filozofická fakulta Univerzity Karlovy držení zbraní bezpečnostní rámy