OBRAZEM: Oblepené Slovensko. Ulice jsou zahlcené billboardy i volebními fiaty

Slováci se chystají zvolit nové zákonodárce. Kampaň k předčasným parlamentním volbám se neobešla bez billboardů, plakátů a dalších poutačů s tvářemi jednotlivých politických osobností. Ty mnohdy slibují téměř až ráj na zemi – pokud jim voliči dají svůj hlas. A nechybí ani novinka v podobě volebních Fiatů 500, které vytáhl do ulic expremiér a šéf hnutí OL‘aNO Igor Matovič.

„Zasloužíte si mít se lépe,“ stojí na billboardech Kresťansko-demokratického hnutí (KDH). Tradiční konzervativně orientovaná partaj se pokouší o návrat do lavic Národní rady, kde chybí už několik let. Slovo „Lepší“ (v originále „Lepšie“; pozn. red.) se evidentně stalo hlavním sloganem kampaně KDH. Dobrovolníci hnutí totiž nabízejí lidem i „Lepší noviny KDH“, čili natištěnou část programu.

PODÍVEJTE SE: Vrátí se Slovensko do rukou Roberta Fica?

Zaujmout se snaží i další. Výjimkou tak není ani hnutí Sme rodina předsedy Národní rady Borise Kollára, známého především díky tomu, že má 13 dětí s 11 ženami. Jeho tvář nesmí na předvolebních billboardech chybět. Na nich je slogan odkazující částečně na to, že Kollárovo hnutí bylo součástí posledních dvou vlád, které padly. „Nejsme dokonalí, ale pomáhat umíme,“ zní heslo. Na dalším sloganu, kterým je polepen vůz hnutí, pro změnu stojí: „Pomáháme, neřešíme ega.“

Na obyvatele Bratislavy zírají obličeje politiků téměř na každém kroku. Drobnou výjimkou se zdá být Smer-SD trojnásobného expremiéra Roberta Fica. Jeho billboardy jsou ale často bez jeho obličeje. Místo Ficovy tváře tak voliči vidí nápis „Stabilita, pořádek, sociální jistoty“. Fico a Smer-SD rozhodně nemohou považovat Bratislavu za jednu ze svých bašt.

Na druhou stranu, jinde jsou obličeje Fica a jeho lidi vidět. Třeba hned na hraničním přechodu u Kút vítá lidi, kteří přijíždí na Slovensko, billboard s Ficovým místopředsedou a představitelem krajně levicového křídla strany L’ubošem Blahou.

Tvář naopak neskrývá bývalý Ficův sekundant, někdejší předseda vlády a dnes šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini. „Jen silný stát pomůže lidem,“ stojí na plakátu, na němž se na voliče usmívá právě Pellegrini. Pár dní před volbami navíc odhalil ještě jeden typ billboardů, na kterém slibuje zastavení migrantů. Ti se totiž v posledních týdnech na Slovensku stali jedním z předvolebních témat. Na jiných billboardech pro změnu nabízí heslo „Stop zdražování“.

Slovenské parlamentní volby

Poměrně málo je pak v Bratislavě vidět propagační materiály krajně pravicového hnutí Republika či Slovenské národné strany (SNS). Jako důvod se může nabízet podobná věc jako u Smeru-SD. Partaje nemají v Bratislavě příliš velkou popularitu a zaměřují se na jiné regiony. Přesto je občas možné vidět billboard s šéfem SNS Andrejem Dankem. „Společně zvýšíme důchody,“ snaží se Danko lákat voliče pro SNS.

Republika má ve známé ulici Zámocká na jedné z budově dvojplakát s textem: „Soupeř je silný a nehraje fér. Porazit se dá jen společně.“

Fiat 500 jako tahák

Asi nejvýraznější tahák na voliče nabízí expremiér Igor Matovič se svým OL’aNO. Ten totiž pro volby zakoupil téměř stovku proslulých italských vozů Fiat 500. Na ty nalepil hesla spjatá s oním číslem: „500 v kapse i v garáži.“

Matovič tím láká na jednoduchou věc: Jedním z jeho předvolebních slibů totiž je, že bude-li koalice OL’aNO a priatelia ve vládě, chce prosadit dar 500 eur každému Slovákovi, který půjde volit. Zároveň probíhá losování mezi příznivci OL’aNO, kteří coby výhru mohou získat právě ony staré fiaty.

Vidět je i hlavní vyzyvatel Ficova Smeru, strana Progresivné Slovensko (PS) v čele s místopředsedou europarlamentu Michalem Šimečkou. „Dost bylo minulosti a chaosu. Zvolme si budoucnost,“ stojí na jednom z billboardů PS. To další liberální strana Sloboda a Solidarita (SASKA) slibuje například zajištění ekonomického růstu.

Poměrně hodně reklamních panelů mají také Demokrati či uskupení Modrí, Most-Híd. Obě partaje, které vedou expremiéři, konkrétně Eduard Heger a Mikuláš Dzurinda, se přitom v průzkumech nachází pod 5procentní hranicí, kterou musí strany překonat, aby získaly poslanecké mandáty. Jestli jim billboardy pomohou, se uvidí v noci ze soboty na neděli, kdy se budou sčítat hlasy voličů.

Tagy:
Fiat Slovensko Fiat 500 Bratislava Igor Matovič Robert Fico Boris Kollár Hlas-SD Národní rada Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Michal Šimečka Kresťanskodemokratické hnutie