Heger: Se spojováním proti Ficovi nám radili i Fiala s Jurečkou. Rozhodlo ale ego lídrů

Slovenský expremiér a předseda Demokratů Eduard Heger

Rozhovor se slovenským expremiérem Eduardem Hegerem

Se spojováním stran proti Robertu Ficovi nám radili i český premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý předseda slovenský vlády a šéf strany Demokrati Eduard Heger. Ten dodal, že Jurečka navíc na Slovensko jezdil a pomáhal domlouvat koalici s lídry jednotlivých stran. Heger v rozhovoru zmínil, že Fica do voleb motivuje zejména strach z vězení. Předseda strany Smer-SD podle něj svoji rétorikou během pandemie koronaviru obětoval životy svých voličů, aby získal politický kapitál.

Do voleb jdete se stranou Demokraté, která vznikla jen před pár měsíci. V průzkumech se aktuálně pohybujete pod pětiprocentní hranicí, kterou je nutné překonat pro zisk mandátů. Věříte, že se do Národní rady dostanete?
Ano, věřím. Jsme mladá strana, protože jsme vznikli 7. března spojením vícero uskupení, která mají jistou tradici, a i proto máme poměrně širokou členskou základnu. Jsme standardní strana se standardními procesy, což na slovenské poměry není úplný standard. (úsměv) Jsme středová strana, a to momentálně asi jediná na politickém trhu. Zároveň jsme strana, která má zkušené exministry včetně mě jako expremiéra, vládli jsme i v těžkých krizích. Jsme silně prozápadní a stále říkáme, že Slovensko jednoznačně patří na Západ nejen geograficky, ale i politicky, ekonomicky a určitě i hodnotově. Chceme v politice vrátit princip, že je to služba lidem, protože dnes vidíme, jak se na Slovensku někteří snaží budovat narativ, že politici mají vládnout. To jsme měli za komunistů nebo když tu byli jiní vládci v historii, ale to nechceme. Jsme vyspělá demokracie 21. století. Má to být o tom, že politici zastupují občany, slouží jim a dodávají řešení, která jim pomohou. Naším cílem je udělat ze Slovenska moderní a úspěšnou zemi, k čemuž je potřeba udělat mnoho kroků, které jsme v posledních třech letech i udělali. Bohužel, mnohé z nich byly překryté hádkami v koalici, ty jsme však nezpůsobovali my. Demokrati jsou velmi konsensuální, odborní a velmi rázní politici, kteří se umí postavit za hodnoty, ale není to politika krvavých očí.

Tady se zastavím. Zmiňujete, že na kandidátce jste vy coby expremiér a další bývalí ministři. Sám zmiňujete chaos, respektive střety mezi koaličními partnery ve vaší vládě, potažmo vládě Igora Matoviče. Jak chcete voliče přesvědčit, že pokud budete ve vládě, že se to nebude opakovat?
Hlavně tím, že nemáme osoby vyvolávající problémy ve svých řadách. V předcházející koalici to bylo jinak. Dnes jsem navíc předseda strany a já i moji kolegové neděláme politiku krvavých očí. Není to o osobních animozitách a konfliktech. Máme velmi silný koaliční potenciál, jsme profíci a odborníci, kteří umí dodávat řešení. Vždyť proto se Slovensku podařilo prosadit tolik reforem za poslední dva roky. Náš plán obnovy, který obsahuje reformy, patří mezi nejlepší v Evropské unii. Umíme měřit síly s jinými evropskými zeměmi a umíme ukázat, že víme, jak dosáhnout lepších výsledků jako kterákoliv země v Evropské unii. Když si například rozebereme energetickou pomoc, tak opět Slovensko připravilo pro své občany tu nejlepší. Toto je ukázka. Když dostaneme silný mandát, tak o to menší budou mít ti politici, kteří vyvolávali hádky, a tím pádem budeme vědět, jak klidněji vést zemi.

Zmínili jsme předtím Matoviče, který byl velmi často při konfliktech vidět. Vy jste před časem vystoupil z jeho hnutí OL’aNO, následovali vás další bývalí ministři. Jak dnes na Matoviče a OL’aNO nahlížíte?
Naše cesty se rozešly. Jak jste řekl, ten konflikt mezi Richardem Sulíkem (Matovičův i Hegerův někdejší vicepremiér a předseda strany Sloboda a Solidarita, zkráceně SASKA, pozn. red.) a Matovičem zašel tak daleko, že způsobil rozpad celé koalice a pád vlády. Tohle je ve vyspělé demokracii hanba, když demokraté neumí dovládnout celé volební období, a bylo to právě tímto konfliktem dvou klíčových postav. Nezvládli povýšit dobro země nad osobní animozity, které převládly. Proto se to celé rozsypalo. My dnes děláme politiku s jasným hodnotovým zařazením, prozápadní a proevropskou, proreformní, protikorupční. Toto jsou hodnoty, které reprezentujeme. Jsme strana, která chce přinést soudružnost do země, jakou je Slovensko.

Víte, je tu silná polarizace právě kvůli tomu, že se politici hádají a my tohle musíme ukončit. Samozřejmě se to nedá ze dne na den, musí to zpomalovat. Pojďme na Slovensku mluvit o řešeních a ne se osočovat. My neosučujeme žádné politiky – ani naše soupeře jako strany Smer-SD a Hlas-SD. To jsou strany, které za sebou mají velké korupční kauzy, ale neútočíme na osoby. Když mluvím o Robertu Ficovi, tak mluvím o jeho skutcích. Nepotřebuji říkat, že Fico je takový či nějaký. Fico vybudoval monstrózní korupční systém a to neříkám já, to říkají jeho vlastní nominanti. V tom je ten jiný náboj, je to politika slušnosti. Dnes na Slovensku probíhá diskuze, zda je slušnost slabost a zkušené elity zde říkají, že právě naopak. Slušnost je cesta k mnohem lepším výsledkům. Myslím si, že ti, kteří znají nás, Demokraty, tak ví, že děláme slušnou, ale zároveň i velmi odvážnou politiku. Bojujeme za občany a za řešení pro ně.

Byl by tedy Matovič pro vás byl přijatelný koaliční partner?
Když hovoříme o koaličních partnerech, je velmi důležité občanům vysvětlit, že o nich rozhodují voliči. Víme, že nechceme být už nikdy v koalici se zkorumpovanými stranami, protože to je jako rakovina. Jednou je pustíte a když vládnou, tak jsou plní korupce a kauz. To jsme tu měli. Ve všech vládách, kde byl Robert Fico, vyplavávaly na povrch podezření na korupci, kauz, ale tehdy měli v rukou policii a všechno ukryli pod koberec. Myslím, že je dnes od něj asi 40 lidí obviněných či odsouzených, 22 lidí se přiznalo ke korupci. Toto jsou strany, u kterých jsme jasně řekli, že ne. Z našeho demokratického spektra, pokud je voliči pošlou do parlamentu i s námi, tak i OL’aNO či SASKA přirozeně koaliční partneři jsou. Ale chci říct, že čím silnější budeme mít mandát, tím více budeme moci přinášet právě tu politiku slušnosti. Kdybychom měli třeba 30 poslanců, kéž by to tak bylo, a tyto strany po deseti, tak budeme mít větší podíl na tom, jak má politika na Slovensku vypadat. Pak lze i jinak vyjednávat.

Situace na Slovensku před volbami 2023

V roce 2020 se k moci na Slovensku dostala koalice postavená na odporu k expremiérovi Robertu Ficovi a jeho straně Směr-SD. Do čela nové vlády se postavil lídr hnutí OLaNO Igor Matovič. Ten těžil z podpory Slováků, kteří byli naštvaní na dosavadní poměry v zemi a také kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.
Matovičovu vládu však provázely skandály, chaos a střety. Nepomohla ani výměna premiéra, kdy Matoviče vystřídal Eduard Heger. Jeho vláda později přišla o většinu v Národní radě, později o důvěru a nakonec ji prezidentka Zuzana Čaputová nahradila úřednickou vládou Ľudovíta Ódora. Ta má Slovensko dovést k předčasným volbám v září 2023.

Vy to už naznačujete, ale kdo je pro vás naopak nepřijatelný?
Ano, řekl jsem jasně, že je to strana Smer-SD Roberta Fica, pak strana Petera Pellegriniho (Hlas-SD), který je siamským dvojčetem Fica. Vždyť pod ním 19 let politicky vyrůstal. Když měl takového učitele, co od něj můžeme čekat? Pak je tu Slovenská národná strana (SNS). Za všech předsedů, které měli, byly velké korupční kauzy. Vzpomeňme si na to, že 600 milionů eur na inovace pod SNS v minulém volebním období propadlo kvůli tomu, že je nastavilo tak, že půjdou schránkovým firmám a spřízněným kamarádům Andreje Danka (předseda SNS; pozn. red.), který dnes opět kandiduje. A samozřejmě jsou pro nás nepřijatelné fašistické strany jako L’SNS a Republika.

Ještě se doptám k OL’aNO. Čím se od nich vlastně lišíte?
Lišíme se z hlediska spolupráce a politiky, a to výrazně. Jsme strana, která přináší politiku slušnosti a konstruktivity. Máme zastoupenou vysokou odbornost. Když si vezmete naši kandidátku, najdete tam exministry i mnoho dnešních poslanců. Z tohoto pohledu má naše strana v zastoupení expertízy, odbornosti i politické síly nejlepší kandidátku. Ptám se proto, protože vy i mnoho vašich lidí přešlo právě z OL’aNO a je to jen pár měsíců zpátky… Igor Matovič je známý tím, že polarizuje spolenčost. Eduard Heger je známý tím, že buduje soudružnost. To je dost výrazné odlišení. Obě naše strany deklarují protikorupčnost a za nás můžu s jistotou říci, že jsme protikorupční i navzdory tomu, že jsme byli tři roky ve vládě, což není úplně jednoznačný úkaz ve slovenské politice po třech letech vládnutí. Dnes můžeme jasně říci, že jsme neukradli ani cent. Ani cent, nic. Nebyla tu žádná kauza našich politiků. To je jasná ukázka, protože když někdo, kdo nebyl ve vládě, řekl, že je protikorupční, tak to je ok, ale když to můžete říci i po třech letech vládnutí v pozici premiérů a ministrů, je to ukázka, že umíte ustát moc a nesáhnete na veřejné peníze ve svůj prospěch. A co se týče odbornosti, tak když se podíváte na odbornost hnutí OL’aNO, tak ty největší kapacity jsou dnes u Demokratů. Hlavně je to o budování soudružnosti, my nerozdělujeme společnost a neosočujeme lidi.

Před volbami jste se pokoušel pospojovat několik různých stran či uskupení do jednoho většího celku podobně, jako politické strany v Česku před volbami v roce 2021, kdy vznikly dvě široké koalice proti hnutí ANO a tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi. U vás to šlo s menším úspěchem. Aktuálně jste pod pěti procenty a jsou tu další uskupení s ještě nižší podporou. Nešlo pro to spojování udělat více?
Na to je těžké odpovědět. My jsme udělali maximum, co bylo v našich silách, a ztroskotalo to na nevoli partnerů, kteří si řekli, že raději půjdou sami. Sám jsem do toho investoval hodně času. Mluvil jsem o tom několikrát s vaším premiérem Petrem Fialou (ODS), měli jsme tu i pana (Mariana) Jurečku (vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda KDU-ČSL; pozn. red.), který přijel na Slovensko právě kvůli tomu, aby s jednotlivými lídry stran komunikoval. Já na tom setkání byl a (Jurečka) povzbuzoval: „Pojďte do toho modelu, zafungovalo nám to, nemusíte se toho obávat.“ My jsme tomu byli velmi otevření, já to tu nabízel a tlačil na lidi, aby měli rozum a spojili se. Dokonce jsme nabídli i lídra kandidátky, takže těch ústupků, které jsme byli ochotní udělat, bylo hodně. Na druhé straně, když to povím zhmotněně do jednoho slova, tak ego lídrů stran rozhodlo. Řekli, že půjdou sami a vybrali si cestu. Nemůžete donutit člověka, když řekne, že půjde sám. Můžete s ním jednat, ale když je tam tvrdohlavost, tak holt si vybrali cestu.

PODÍVEJTE SE: Vrátí se Slovensko do rukou Roberta Fica?

Jsem ale rád, že se nám podařilo spojit aspoň pět subjektů pod střechu Demokratů, čímž jsme rozdrobenost slovenské politické scény zmenšili. Navzdory tomu si strany nad pět procent řekly, že půjdou samy. Bohužel, je to následek, se kterým musíme žít. Stále chceme přinášet rozměr spolupráce, ale jak jsem řekl – na dohodu je třeba dvou. Věřím tomu, že po těchto volbách si to mnozí uvědomí a pochopí, doufám, že poprvé a naposledy, že takovou chybu už nebudou opakovat. Uvidíme, jak moc rozhodnutí jít sami ovlivní výsledek voleb, kolik z nich projde. Dnes je asi 30 procent voličů ještě nerozhodnutých, takže září nabízí plno možností. Může to dopadnout dobře, ačkoliv na Slovensku je velká skepse. Je právě úlohou nás, politiků, abychom lidem řekli: „Zabojujme, věřme v lepší výsledek a pojďme se o něj pokusit.“ Může to ale dopadnout tak, že Robert Fico bude sestavovat vládu a to bude velká hrozba pro Slovensko, protože jeho rétorika, jeho slovník o tom, jak nás nasměruje na Moskvu a bude kolaborovat s lidmi, kteří dnes mluví o vystoupení z NATO, to by byly nedozírné následky i pro slovenskou ekonomiku. Investoři, kteří to sledují a slyší to, tak si řeknou, že Slovensko teď určitě není zemí, kam by mohli zamířit, a ti, kteří tady již jsou, začínají přemýšlet, zda svoji investici nevezmou pryč. To má automaticky velký dopad na slovenskou zaměstnanost, platy občanů atd.

Stále se ale objevují hlasy, abyste vy i další menší uskupení přece jen zahodili flintu a do voleb nešli. Je tato varianta ještě na stole?
Pro nás určitě ne. Jasně jsme řekli, že z voleb neodsoupíme a myslíme si, že hranici pěti procent překročíme. Proč určitě neodstoupíme? Jednak nám naši voliči jasně říkají: „Prosím vás, neodstupujte, chceme vám dát hlas, pojďme o to zabojovat, chceme abyste pokračovali.“ Demokraty jsme postavili na dlouhá léta, není to strana na jedny volby. Proto jasně říkáme, že chceme tuto stranu budovat. Když se ptáte na odstoupení, tak v čí prospěch bychom to měli udělat? Pokud tu bude alternativa s Robertem Ficem, přičemž zatím to vychází, že může mít dost koaličních partnerů, tak v závislosti na nerozhodnuté voliče nemá význam odstupovat. Pokud bude alternativa, kdyby vícero demokratických stran bohužel říkalo, že by šli s Hlasem-SD, tak se v žádném případě nebudeme vzdávat ve prospěch koalice s Hlasem, protože ten je pro nás stejně špatný jako Smer. Proto říkáme, že pokud se Demokrati nedostanou do Parlamentu, tak to zavírá cestu k demokratické vládě. Říkáme lidem i politickým stranám, že nás potřebují pro vládnutí, protože naše hlasy jim mohou pomoci sestavit demokratickou vládu. Pokud bychom se vzdali, tak ji nesestavíme. Má význam bojovat do poslední minuty a o to víc, když víme, že občané se na Slovensku rozhodují v posledních dnech, někdy i hodinách.

Zmiňovali jsme tu Roberta Fica a jeho Smer-SD. Aktuálně je už několik měsíců v čele průzkumů. Přitom v roce 2020, když prohrál volby, se zdálo, že se jeho politická kariéra blíží ke svému konci. Co si myslíte, že stojí za jeho návratem?
Strach z vězení.

To je vše?
Promiňte, ale to je dost silný strach a pud. Velmi dobře ví, co spáchal, a dnes už to víme i my. Dříve jsme to jen tušili, ale dnes je to jasné z výpovědi lidí, kteří mu byli blízcí. Například nedávno dal Denníku N rozhovor pan (Michal) Suchoba, jehož jméno možná není až tak známé, ale je to podnikatel, který podniká v IT všude v Evropě, a říká, že pokud chtěl podnikat se státem, tak jedině na Slovensku to bez úplatku nešlo. Všude, kde se dostal do soutěží na Slovensku, po něm chtěli úplatek. Můžete si říct, že úplatek může být pár tisíc eur, ale tohle byly velmi velké sumy. Dokonce to zašlo až tak daleko, že když chtěl dodat systém na finanční správu, tak ho prezident Finanční správy František Imrecze poslal za (Jozefem) Brhelem, což je velmi blízký přítel Roberta Fica. Dá se říct, že jeho dvojka. On (Suchoba) tvrdí, že pan Brhel je třetí nejdůležitější osoba na Slovensku a takto to měli postavené. Pan Brhel měl podle slov pana Suchoby od něj žádat 60 procent jeho firmy. Řekl mu: „Budeš dodávat na finanční správu, ale 60 procent firmy převedeš na mě.“ Nakonec se dohodli na 50 procentech, ale kde to jsme? Tohle jsou metody z mafiánských 90. let na Slovensku, o kterých jsme si mysleli, že jsou dávno pryč. Je to ukázka, jak to na Slovensku fungovalo a určitě nechceme, aby se to vrátilo.

A proč si myslíte, že Robert Fico podle průzkumů znovu tak imponuje voličům?
Zapomíná se na to, kolik měl Hlas a Smer součet preferencí, a od začátku volebního období je ten součet stále stejný. Fico měl dříve 10 procent, Hlas měl 20 procent. Postupně se to přelévá. Pro nás je to ale jedno těleso. Pokud si někdo myslí, že Peter Pellegrini je nový demokrat, tak zapomněl, že 19 let stál při Robertu Ficovi, zastával významné funkce a byl to jeho korunní princ. Dnes má majetek, který neumí vysvětlit, přitom žije v nejluxusnějších bytech v Bratislavě. Já byl premiérem, vím jaký má premiér plat a nemohl jsem si z něj dovolit hodinky za 20 tisíc euro, jako si to dovolil Robert Fico. Stejně tak jsem si z premiérského platu nemohl dovolit nemovitost na břehu Dunaje za půl milionu eur. Když se těchto pánů zeptáte, jak to vysvětlí, tak zamluví nebo řeknou, že si půjčili, nebo že jejich asistent prodal halu, aby si půjčili… Takové nesmysly nabízí lidem. Proto říkám, že preference těchto dvou skupin jsou konstantní. Fico si je teď jen přelévá více k sobě, protože má strach z vyšetřování a že další lidé budou vypovívat, protože se ozvalo svědomí už u 22 lidí, kteří se přiznali k úplatkům. Třeba prezidentka Finanční správy po Imreczem Lenka Wittenbergerová řekla, že vzala úplatek 50 tisíc eur, donesli jít je v nějaké krabičce od kosmetiky.

Fico se obává usvědčení, a proto napadá prokurátory a vyhrožuje vyšetřovatelům, že jim sebere výslužné a pozavírá je. Spustil takový hon na spravedlnost, to jsme tu ještě nezažili. Je jasné, že má strach z vězení a využil témata, které neosedlal žádný z bývalých premiérů v EU. Ostatní předsedové vlády se mě ještě jako premiéra ptali: „Jak je možné, že Fico coby trojnásobný premiér bojuje proti pandemickým opatřením?“ Když proti nim bojujete, tak automaticky umírají lidé. On byl schopen obětovat své vlastní voliče a důchodce kvůli tomu, aby si budoval politický kapitál. Ukazuje to jeho cynismus. Také na svátek Slovenského národního povstání, jeden z největších svátků našich občanů, zorganizoval akci ve Zvolenu, nikoliv v Banské Bystrici, kde se to pravidelně koná, a pozve tam ruského velvyslance, který je dnes vlastně v roli německých fašistů. To ukazuje ten jeho mentální svět a co vše je schopen udělat, aby si zabezpečil beztrestnost. Nemluvě o tom, že hovoří o návratu trestně právní imunity, kterou jsme my zrušili. Fico znovu vyrostl na strachu z vězení, který mají i lidé kolem něj. Na své kandidátní listině má hned několik obviněných lidí a to jen v první desítce. Na konci, na 150. místě, má kovaného komunistu. Co je to za odkaz v moderním demokratickém světě? Vidíte, že bojuje všemi možnými zbraněmi proto, aby se vrátil k moci, zastavil vyšetřovaní.

Nemyslíte si, že jste mu nechtěně pomohli i vy s Igorem Matovičem svým stylem vládnutí?
Je třeba si uvědomit, že jsme vládli ve velmi těžkých časech. Vemte si ty krize. Válka na Ukrajině se nás dotýká ještě více než České republiky, protože jsme přímí sousedé, ta hrozba tu je. Dále pandemie, inflace a energetická krize, kterou jsme díky Bohu zvládli a dali jsme občanům do rukou velké množství peněz. Na měsíční bázi rodinám 150 eur, trojnásobně jsme zvýšili přídavky na dítě a daňový bonus, takže energetickou pomoc jsme nastavili tak, že každá domácnost ušetřila 250 eur měsíčně. Ano, hádky a polarizace, kterou vyvolali předsedové koaličních stran, to je opravdu problém. Proto tu polarizaci ve společnosti máme takovou, jakou máme. I kvůli tomu, že Robert Fico zneužíval tato témata. Ale opět, preference Hlasu a Smeru, které říkají, že po volbách půjdou spolu, jsou stále stejné. Jen to naoko vypadá, že Fico vyrostl a Pellegrini na jeho úkor klesá. Když ale budou vládnout spolu, tak je jisté, že procenta pro Smer a Hlas jsou stále stejná. Tudíž jsme jim moc nepomohli. Proto je důležité těmto dvěma pánům až do voleb nastavovat zrcadlo a ukázat, co za těch 12 let, kdy vládli, tady napáchali. Nikdo tu nevládl tak dlouho jako oni. Je nutné občanům připomenout, že to nejsou noví politici. Přesně víme, co pro ně udělají, když přijdou do vlády. To, co dělali vždy – budou dohazovat kšefty svým kamarádům, umlčí spravedlnost a na ostatní budou kašlat.

Pokud chce ruský prezident Vladimir Putin získat silnější podporu na mezinárodním poli, musí destabilizovat země v Evropě. Proto vidíme ten dezinformační tlak

Nedávný průzkum agentury Median SK uvádí, že téměř pětina Slováků, konkrétně 19 procent, považuje válku na Ukrajině za hoax vytvořený Američany. O čem to podle vás vypovídá?
Svědčí to o velmi silné ruské propagandě. Pokud chce ruský prezident Vladimir Putin získat silnější podporu na mezinárodním poli, musí destabilizovat země v Evropě. Proto vidíme ten dezinformační tlak, ale že i třeba hybridní válka, kterou Putin vede s Evropou je velmi silná. Během mé vlády jsme vyhostili 33 ruských diplomatů a přistihli jsme jednoho agenta, který korumpoval představitele jednoho portálu. Ukazuje to, jak velké úsilí Ruská federace dnes na Slovensku podniká k šíření dezinformací. K tomu jsme podnikli různé kroky, ale pak naši tehdejší koaliční partneři ze SASKY a Sme rodina zablokovali prodloužení jistých webových portálů, které jsou brány jako hlavní dezinformátoři. To pro mě bylo naprosto nepochopitelné. Tím pádem tu mají mnohem lepší půdu a lidé těmto dezinformacím propadají. Sám vidíte, jak jsou ta procenta vysoká. Další věc je, že nás dobíhá to, že se školství dlouho nikdo nevěnoval. Právě vlády Smeru a Pellegriniho neinvestovaly do rozvoje kritického myšlení našich občanů a tím pádem dnes mnozí z nich uvěří první zprávě, která vyjde na Facebooku, ačkoliv je to dezinformace. Neví, že si mají ověřit zdroje, neví jak na to.

Vaše vláda Ukrajinu podporovala. Posílala jí nejen humanitární, ale i vojenský materiál. Oproti tomu Robert Fico říká, že pokud se stane premiérem, tak na Ukrajinu nebude putovat „jediný náboj“ ze Slovenska. Jak si myslíte, pokud se Fico skutečně stane znovu premiérem a tohle učiní, že se změní pohled na Slovensko v zahraničí?
Úplně. Když to nastane, tak investoři okamžitě dají ruce od Slovenska pryč a budou vědět, že to je země, která neumí garantovat svoji stabilitu, protože to vyvolá polarizaci mezi demokratickými zeměmi EU a Slovenskem. Prostě to bude úplný obrat nemluvě o tom, že to také způsobí rozsáhlé propouštění. Slovenské firmy, které se dnes věnují výrobě nábojů, dodávají za komerční ceny. Ukrajina si to od nás kupuje a zvyšuje to zaměstnanost v regionech, které byly dlouho nazývané jako hladové doliny. On (Fico) tím, že zastaví pomoc Ukrajině, dnes vlastně říká, že budou propuštěny ze zaměstnání tisíce lidí. A největší cynismus je v tom, že když jsme my měli právě to Slovenské národní povstání, tak jsme žádali o pomoc Spojence. A oni přišli i nám posílali zbraně. A teď bychom se na to my měli vykašlat? Vezměte si, že máme v historii období, díky kterému se dnes umíme vcítit do Ukrajinců. Když někdo mluví o zastavení pomoci, tak podupává odkaz hrdinů SNP. To je naprostý skandál, že tomu někdo dokáže věřit a Fica následovat. Je to naprostý cynismus a pošlapávání naší historie.

Prezidentka Zuzana Čaputová nedávno oznámila, že pro další volební období už nebude kandidovat. Co na její rozhodnutí říkáte?
Samozřejmě je třeba to respektovat, protože o tom je politika a politk má svobodu. Jsme v demokratické společnosti. Já si přál, aby pokračovala, protože má velké zkušenosti s vícero premiéry, ale také byla prezidentkou v historicky těch nejtěžších časech. Stejně jako naše exekutiva. I politicky má bohaté zkušenosti, ale musíme to respektovat. Byl na ni vyvíjen velmisilný tlak, i na její rodinu. Ta polarizace, agrese a hon, který tu spustil Robert Fico i na politiky… Nemůžeme zapomínat na to, že se tu za vlády Roberta Fica stala velká tragédie, kdy zavraždili novináře (Jána Kuciaka) a to právě kvůli tomu, jak bohorovně se lidé okolo Fica cítili, že policie všechno zametala pod koberec. A na podzim 2022 mladý muž zavraždil dva jiné mladé muže (střelba v gay baru Tepláreň v Bratislavě; pozn. red). Tento člověk byl sycený právě tou polarizací a agresí, kterou tu vyvolává Robert Fico.

Doplním, že se hovořilo tom, že právě vy jste měl být pro střelce z Tepláreň původní cíl…
Ano, dokonce jsem byl jeho první cíl, protože čekal před mým domem a já dnes děkuji Bohu za to, že manželka s mým synem žijí. Bydlíme v paneláku a on sledoval jednu stranu našeho bytu. Máme dva vchody. Kdyby manželka v tu dobu vyšla s naším pětiletým synem ven na ulici a vycházela právě těmito dvěřmi, tak se potkají. On nás měl zmapované. Věděl, kde žijeme, často tam postával, což jsme zjistili až později, protože měl fotky před naším domem. Určitě věděl, jak vypadá moje manželka, protože ji v médiích lehce dohledáte. Je možné, že by jeho mise skončila tím, že zavraždil moji manželku a syna. Děkuji Bohu, že se to nestalo, ale mrzí mě, že za to zaplatili životem další mladí lidé. A to je jen ukázka toho, že když děláte politiku agrese a nenávisti, jak to dělá Robert Fico, co to dokáže způsobit v zemi. Někdo sebere zbraň a zabíjí. To je to, od čeho musíme úplně odejít. Proto říkáme, že chceme budovat politiku spolupráce, soudružnosti, pokoje a konstruktivního dialogu. Vždyť žijeme ve 21. století. Lidé se nemají nenávidět, mají se mít rádi.

Ještě zpátky k blížícímu se konci prezidentky Čaputové. Řešíte vlastního kandidáta, nebo je někdo, koho byste podpořili?
Vůbec toto nekomentujeme. Soustředíme se na parlamentní volby, prezidentským se budeme věnovat až po nich.

Zeptám se ještě na jiný průzkum, tentokrát od agentury Ipsos. Hovoří, že až 15 procent Slováků by po volbách mohla opustit Slovensko, část z nich přímo v důsledku výsledků voleb. Co na to říkáte a máte nějaký recept, jak tomu zabránit?
Toto je ta skepse, která tu je, když vidí preference stran jako Smer, Hlas, Republika či SNS. Tito lidé se legitimně obávají. Já si myslím, že odstěhování není řešení. Nedávno mi volala jedna známá a říkala mi: „Když to vidím, normálně mám takovou skepsi, že bych se nejradši odstěhovala. Ale potom jsem nad tím uvažovala a řekla si, proč se mám já odstěhovat kvůli tomu, že tu bude pan Fico? Ať se odstěhuje on.“ Samozřejmě, že tohle není řešení, vysloveně tím chtěla říct, že nemůžeme utéct z vlastní země. Musíme o ni zabojovat. My jako strana Demokrati jsme řekli, že jsme odhodlaní bojovat za Slovensko, za občany a proto se i kvůli tomu velkému počtu nerozhodnutých lidí ještě dá o to zabojovat. Můžeme se otevřít i mnohým lidem, kteří se vrátili k tomu, že budou volid Smer a ukázat jim, kdo je Smer, Robert Fico a Peter pellegrini zač, a může to dopadnout dobře, jako to dopadlo v roce 2020. Je ale důležité, aby vláda, která z voleb vzejde, byla vládou pokoje a konstruktivního dialogu.

Tagy: