OBRAZEM: Saturn V naživo. Americká raketa nesla lidi na Měsíc, stvořil ji nacistický génius

Legendární americká nosná raketa Saturn V

55 let od letu Apollo 11

Kolosální vynález, díky kterému mohlo lidstvo několikrát vkročit na povrch Měsíce. Americká raketa Saturn V patří mezi legendy vesmírné techniky, byť s poněkud temnou historií – má totiž své kořeny v nacistickém Německu a její tvůrce je rovněž autorem druhoválečných raket V2. Dnes je Saturn V k vidění v texaském Houstonu v jednom z hangárů NASA, který mohla redakce CNN Prima NEWS navštívit společně s delegací prezidenta Petra Pavla.

Za doprovodu texaské policejní eskorty se blížíme k obřímu hangáru. Omšelý exteriér zdobil jen nápis ROCKET PARK a ikonické modré logo amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír. Členové prezidentské delegace i novináři postupně mizeli uvnitř, kde už na ně čekal jeden z nejvýznamnějších vynálezů kosmického bádání – kolosální nosná raketa Saturn V.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podivná světla na obloze? UFO nad Českem, hlásili lidé. S vysvětlením přišla hvězdárna

Právě díky ní se několik astronautů během závodu v dobývání vesmíru mohlo dotknout povrchu Měsíce. Je také přesně 55 let od letu Apolla 11, během něhož raketa Saturn V vynesla 16. července 1969 Neila Armstronga, Edwina „Buzze“ Aldrina a Michaela Collinse na oběžnou dráhu. O pár dní později se pak stal Armstrong prvním člověkem, který kráčel po Měsíci.

Bez dostatečně silné rakety, která by dokázala vynést mimo dosah zemské gravitace desítky tun nákladu rychlostí až 40 tisíc kilometrů za hodinu, by podobné výpravy do kosmu zkrátka nebyly možné. K jejímu sestrojení přitom stačilo stěží pochopitelných šest let.

Chlouba NASA, která se nyní nachází v texaském Houstonu, má ovšem temnou minulost. Saturn V vznikl pod vedením geniálního německého konstruktéra Wernhera von Brauna. Ten v průběhu druhé světové války pracoval na Hitlerově programu raketových střel V2, s nimiž nacisté zasypávali Londýn či Antverpy. Ač měla zbraň potenciál zvrátit průběh války, ostrého nasazení se dočkala příliš pozdě.

Hitlerův vědec a raketový génius

Američané na konci války von Brauna vystopovali v Alpách a spolu s mnoha dalšími německými vědci, techniky a konstruktéry ho v rámci operace Paperclip přesunuli do USA. Německý otec raket se měl nicméně pustit do odlišného díla. V květnu 1961 prezident USA John F. Kennedy oznámil, že Amerika se pokusí do konce dekády přistát na Měsíci. K tomu ale potřebovala dosud největší nosnou raketu, jakou lidstvo postavilo.

Von Braun koncipoval Saturn V jako třístupňovou raketu schopnou dopravit na oběžnou dráhu kolem Měsíce náklad vážící 45 tun. Raketa vysoká 111 metrů a vážící téměř tři tisíce tun poprvé letěla 9. listopadu 1967. Každou sekundu při tom spálila tolik paliva, kolik ho Charles Lindbergh potřeboval na přelet Atlantiku.

I když je Saturn V nesmírně komplexním strojem a absolvoval 13 startů – z toho deset s lidskou posádkou – nebyla ztracena jediná raketa. Starty s astronauty proběhly bez potíží, jen v případě vesmírné stanice Skylab došlo při startu k poškození nákladu.

Asi největším zátěžovým testem byl start Apollo 12 v roce 1969, kdy několik vteřin po startu udeřil do rakety blesk. Naštěstí kromě působivých světelných efektů neměla tato událost na průběh mise vliv a posádka pár dnů poté v pořádku přistála v Oceánu bouří.

Saturn V naposledy letěl 14. května 1973. NASA plánovala využití raket Saturn V i po skončení programu Apollo a Skylab, a to k vynesení sond určených k průzkumu Marsu. Projekt se ale neuskutečnil.

I proto je kompletní raketa Saturn V dodnes k vidění v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu, které minulý týden navštívil také český prezidentský pár. Existují ještě dva exempláře slavné nosné rakety, ale ty nemají instalované všechny komponenty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Tagy: