OBRAZEM: Vybombardovaná porodnice i masové hroby. Ukrajinský Mariupol čelí zkáze

Ukrajinské přístavní město Mariupol čelí tvrdému bombardování i humanitární katastrofě. Místním chybí jídlo, voda, teplo i střecha nad hlavou, na předměstí začaly vznikat masové hroby. Po středečním leteckém útoku na porodnici a dětskou nemocnici podle ukrajinských úřadů zemřeli tři lidé, včetně jednoho dítěte. Nálet dále zranil 17 lidí a způsobil obří škody na nemocničním zařízení.

„Po teroristickém bombardování dětské nemocnice v Mariupolu ruskými letadly utrpělo zranění 17 lidí (dětí, žen, lékařů), tři zemřeli, mezi nimi i dítě – dívka,“ cituje Unian ze čtvrtečního prohlášení města. Mariupolská rada dále uvedla, že ruské jednotky „cíleně a bezohledně ničí civilní obyvatelstvo Mariupolu“.

Strategicky důležitý přístav u Azovského moře čelí už déle než týden obléhání ruskými silami a humanitární situace ve městě, kde žije přes 400 tisíc lidí, je podle vicepremiérky Ukrajiny Iryny Vereščukové katastrofální.

Město je bez vody, tepla, jídla či vody. Dosavadní snahy o evakuaci obyvatel přes humanitární koridory v případě Mariupolu selhaly. Na předměstí začaly také vznikat masové hroby.

Agentura AP s odvoláním na místního starostu píše, že bomby dopadly také na dvě nemocnice v Žytomyru, který se nachází západně od Kyjeva. V tomto případě podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už dříve potvrdila 18 útoků na zdravotnická zařízení na Ukrajině, ke kterým došlo od zahájení ruské invaze na Ukrajinu před dvěma týdny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za zvěrstvo a vyzval mezinárodní společenství k okamžitému vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. Nálet odsoudil mimo jiné britský premiér Boris Johnson, Bílý dům nebo mluvčí OSN.

Ruský diplomat při OSN Dmitrij Poljanskij naopak tvrdí, že zpráva o ruském útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu je nepravdivá. Prohlásil, že budova byla v minulosti porodnicí, ale již delší dobu ji používá armáda.

Tagy: