Zdraží jablka kvůli zmrzlé úrodě? Ve hře jsou i jiné scénáře, krize odhalila nečekaný problém

Ovocnáři zahřívali sady.

Mrazy zdraží úrodu jahod

Sadaři mají letos zkrátka smůlu. Počasí jako na houpačce jim zničilo úrodu a nyní volají o pomoc, záchranné lano jim chce hodit ministerstvo zemědělství. Jak ale problémy na domácí půdě ovlivní cenu ovoce v obchodech? Hrozí zdražení jablek či jiných domácích plodin? Podle expertů, které oslovila redakce CNN Prima NEWS, jsou ve hře i jiné scénáře, jak domácí trh zareaguje na ovocnou krizi. Tato situace navíc podtrhla další nečekaný problém, který se týká způsobu podnikání tuzemských zemědělců.

Silná mrazivá vlna, která zasáhla Česko v polovině dubna, poničila především ovoce, vinnou révu a rané brambory. „Dále poškodila vzešlou zeleninu, obiloviny, olejniny i školkařské výpěstky. Ovocnáři odhadují, že mráz poničil zhruba 100 tisíc tun ovoce a způsobil škody za více než miliardu korun v hodnotě ovoce po sklizni. Ovocnáři očekávají, že letošní úroda bude nižší o 75 až 80 procent oproti pětiletému průměru,“ zrekapitulovala pro redakci CNN Prima NEWS současné dění Barbora Pánková, tisková mluvčí Agrární komory ČR.

Podotkla, že pěstitelé plodin nevylučují ani dopad aktuální situace na realizační ceny – a tím i ceny spotřebitelské. Silným mrazům totiž čelili také zemědělci v dalších evropských zemích. Navíc se do spotřebitelských cen promítají také náklady a přirážka zpracovatelů či velkých obchodních řetězců. Vynechat nelze ani náklady na přepravu, obaly a skladování.

„Na přesnější odhady je ale ještě příliš brzy, bude záležet na následujícím vývoji počasí, šíření škůdců a mnoha dalších faktorech. Čeští zemědělci neurčují ceny na pultech obchodů a mají omezený vliv i na ceny, za které prodávají svou produkci,“ doplnila pro CNN Prima NEWS.

Jak reálný je tedy scénář, kdy budeme platit za kilogram jablek nekřesťanské peníze? Podle expertů se zatím zdá, že se neschyluje k ovocné apokalypse. Hodně bude záležet na tom, jak dopadne také úroda ve zbytku Evropy.

„Zatím to ale vypadá tak, že u jablek žádný problém nehrozí, to samé platí pro víno. Evropa jako celek produkuje jablek dostatek, takže pokud se nestane ještě nějaký další problém, dokážeme dovézt jablka ze zahraničí. Prioritou ale budou vždycky čeští dodavatelé, takže nejdřív vykoupíme celou českou produkci,“ nastínil pravděpodobný postup Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Letošní sezóna se tedy s největší pravděpodobností vyřeší relativně bez problémů, co se týče nabídky ovoce a jejich cen. Celá situace se zničenou úrodou ale podle něj podtrhla poněkud zvláštní „fenomén“ mezi sadaři.

„Doufám, že se začneme bavit i o tom, proč je tak málo zemědělců pojištěných a jak změnit skladbu českého zemědělství, aby bylo odolnější vůči klimatickým změnám,“ dodal Prouza. Také Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, se domnívá, že ceny ovoce v reakci na poničenou úrodu nevyskočí do nesmyslných výšin. „Nedostatky vykryje navýšený dovoz ze zemí, kde mrazy neudeřily,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Přijde pomoc z Evropské unie?

Česko podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) v nejbližších dnech pošle Evropské komisi žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české ovocnáře. Potvrdil to šéf resortu po jednání v Lucemburku, kde se setkal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským.

K pomoci by se podle Výborného mohly využít finanční prostředky ze zemědělské rezervy či jiných nástrojů Evropské unie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mráz zdevastoval úrodu ovocnářů. Extrémy se budou opakovat, varuje klimatolog

„Česko vypracuje podkladový materiál pro to, abychom mohli o mimořádné pomoci pro české ovocnáře na úrovni Evropské unie jednat,“ vysvětlil ministr zemědělství. Resort už dříve avizoval, že spustí program pomoci v objemu 70 až 100 milionů korun. Jak velká by mohla být eventuální finanční pomoc z prostředků EU, zatím není jasné.

Škody ohlásily i sousední země, například v Německu bylo zasaženo hlavně Sasko a Braniborsko. Zemědělci v Sasku podle veřejnoprávní televize MDR hovoří také až o naprostém zničení úrody peckovin, jako jsou švestky či třešně. Na Slovensku se škody podle odhadů tamní ovocnářské unie týkají zhruba 30 procent úrody.

MOHLO BY VÁM UNIKNOUT: Exministr financí Miroslav Kalousek si střílí z lidovců i ovocnářů. Právě jsem se vrátil z mé ananasové plantáže. Vše zmrzlo, napsal kousavě na sociálních sítích.

Tagy: