Obří skok pro českou armádu. Tank Leopard 2A8 se dočká i „izraelského štítu“, co vše dokáže?

Německý tank Leopard 2A7 patří k nejmodernějším tankům současnosti.

Českou armádu čeká velký skok kupředu. Nejnovější verze německých tanků Leopard 2 patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu těžké vojenské techniky k mání. Chystaná varianta A8 nabízí podle dostupných informací kromě ničivé palebné síly i systémy pro spolupráci s drony či ochranu proti minám a kazetové munici. Pro tuto chvíli světové armády používají verzi Leopard 2A7 v různých obměnách, jejího nástupce už si ale plánuje objednat několik zemí – včetně České republiky.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila nákup nejméně 77 kusů bojových tanků Leopard 2A8, ale také možnou účast českého průmyslu na výrobě, opravě i servisu těchto bitevních kolosů. Hodnota tendru na nákup tanků by měla podle dřívějších informací činit desítky miliard korun. „Cena bude odvozena od toho, kolik zemí se zapojí. V tuto chvíli ji neumím říct ani odhadem,“ uvedla Černochová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nesmírně efektivní zbraň i zdánlivě neužitečný šrot. Visingr hodnotí dary NATO pro Ukrajinu

„Á osmičky“ nemá ještě v arzenálu ani německá armáda, první kusy si objednala až letos. Zahraniční ozbrojené síly proto doposud vkládaly naděje i finanční prostředky do aktuální špičky – Leopardu 2A7+. Podle dostupných informací ale bude mít její nástupce hned několik zásadních novinek, které se na novodobém bojišti bezpochyby zužitkují. V čem tedy spočívají největší změny?

Hlavní kanón podle posledních dostupných informací zůstává stejný – demonstrátorem palebné síly bude nadále dělo ráže 120 mm s hladkou hlavní. Zda se v nové verzi dočká automatického nabíjení (což by v praxi ubralo nutnost mít uvnitř tanku lidského nabíječe), se zatím neví. Zůstávají také sekundární zbraně proti „měkkým cílům“, konkrétně 12,7mm a 7,62mm kulomety a 40mm granátomet, který zvládne vystřelovat jak klasické, tak kouřové granáty.

Klíčovým vylepšením na Leopardu 2A8 bude izraelský systém aktivní ochrany Trophy. Ten díky zabudovaným senzorům dokáže identifikovat přilétající protitankové střely, například z RPG. V ideální vzdálenosti pak proti nim vystřelí vlastní projektily a zničí je ještě před kontaktem s tankem. Jde o poměrně úspěšný a vyzkoušený systém, který se objevil nejen na izraelských strojích Merkava, ale také amerických tancích Abrams či britských Challenger 3.

V kombinaci s vylepšeným modulárním pancéřováním či reaktivními pancéřovými destičkami se tak osádka tanku dočká mimořádně silné ochrany – i kdyby nepřátelská palba vyřadila stroj z provozu, vojáci by měli mít díky souhře všech obranných systémů velkou šanci na přežití. Posílen má být mimo jiné pancíř na podvozku a horní části stroje kvůli minám či kazetové munici.

Přibudou také nové senzory shromažďující aktuálni informace o bojišti a potenciálních cílech. Sběr dat by navíc mohl probíhat ve spolupráci s drony, třebaže zde německý zbrojní koncern Krauss-Maffei Wegmann (KMW) šetřil na dalších detailech. Dá se nicméně předpokládat, že po bojových zkušenostech z Ukrajiny se budou inženýři snažit o co nejužší spolupráci s bezpilotními zařízeními – nebo posilovat ochranu proti nim.

Velkých změn má doznat motor, ačkoliv i zde jsou informace velice skoupé. Podle různých analýz by Němci měli vsadit karty na zvýšení mobility či úspornější model, který si neřekne o tolik paliva v terénu. Přinejmenším bude muset být krapet silnější – jen systém aktivní ochrany Trophy přidá tanku rovnou tunu navíc.

Budoucnost možná patří „panterům“

Přechod na Leopard 2A8 dává pro Bundeswehr smysl. Část svých tanků totiž německá armáda věnovala ukrajinským obráncům, tudíž se vytvořila díra, kterou mohou ozbrojené pozemní síly vyplnit moderní vojenskou technikou. Je nicméně možné, že půjde jen o přechodné řešení – další německý zbrojař Rheinmetall totiž před rokem odhalil prototyp svého nového tanku KF51 Panther, o kterém jsme psali již zde.

Pro Armádu ČR každopádně půjde o obrovský technologický skok kupředu. V současné době Česká republika využívá modernizované tanky T-72M4CZ. Přestože se od původních sovětských T-72 výrazně liší díky celé řadě kvalitních vylepšení, stále se jedná o starou konstrukci, která nemá jak konkurovat soudobým západním bojovým strojům, ať už se tím myslí německý Leopard 2, americký M1 Abrams, britský Challenger 2, nebo supermoderní jihokorejský K2 Black Panther.

Ze skladů v uplynulých měsících proto Česko poskytlo několik desítek kusů starší verze T-72 ukrajinským obráncům. Za tuto pomoc obdrží od Německa 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Černochová minulý týden řekla, že Česko zatím tanků dostalo pět, zbytek by měl dorazit do konce roku a vyprošťovací vozidlo na jaře 2024.

Jak je na tom česká armáda obecně? A proč je modernizace ozbrojených sil potřeba? To ve videu níže vysvětluje ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS:

Tagy: