Nesmírně efektivní zbraň i zdánlivě neužitečný šrot. Visingr hodnotí dary NATO pro Ukrajinu

Rakety Storm Shadow, respektive jejich francouzské verze SCALP-EG, mají být nově ve výzbroji ukrajinské armády. Střely se odpalují z letounů.

Nové zbraně pro Ukrajinu

Ačkoliv se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO ve Vilniusu nedočkal harmonogramu vstupu do Severoatlantické aliance, nepřišel zkrátka. Od členských států obdržel slušný balík vojenské pomoci, plný modernějších, přesnějších a ničivějších zbraní. Vojenský analytik Lukáš Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS dvě z nich rozebral a podotkl, že i zdánlivě neužitečný šrot mohou Ukrajinci efektivně uplatnit.

Jedním z darů je například střela Storm Shadow/Scalp, kterou Ukrajina dostane od Francie. Její britskou verzi již Kyjev na frontě aktivně využívá. „Tato střela byla vyvinuta jako britsko-francouzský projekt. Storm Shadow je britská verze, Scalp PG zase francouzská. Rozdíly jsou nepatrné, týkají se hlavně softwaru, pro Ukrajince tak nebude problém současné platformy – letouny SU-24, které vypouštějí střely Storm Shadow – adaptovat pro francouzskou variantu,“ líčil Visingr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Cesta k členství, nové balíky i posílení hranic. Co získaly Ukrajina a NATO?

Zdůraznil, že je to velmi důležitá zbraň. „Tyto střely se ukazují jako nesmírně efektivní nástroje proti cílům v ruském týlu, proti logistickým centrům, střediskům velení,“ jmenoval. Následně uvedl konkrétní příklad. „Před několika dny střela Storm Shadow v okupovaném Berďansku usmrtila zástupce velitele ruského jižního vojenského okruhu. To samo o sobě říká, že to je zbraň, která Rusům dělá obrovské problémy,“ podotkl analytik.

Další zbraní či technikou, na niž se mohou Ukrajinci těšit, jsou tanky Leopard z Německa ve verzi 1A5. „Je to starší typ, tank je z 60. let. V dnešní době jeho bojová hodnota coby tanku je už velmi omezená, ale není to úplně neužitečný šrot. I starší tanky se mohou docela efektivně uplatnit. Třeba jako prostředky palebné podpory pěchoty, jakási útočná děla,“ líčil Visingr.

Domnívá se, že pokud Ukrajinci tyto tanky nasadí správným způsobem – nebudou je posílat do bojů proti moderním ruským tankům –, také Leopardy 1 mohou být cennou pomocí. „A nastává paradoxní situace: i Rusové nasazují spoustu zastaralých tanků, například P62, které jsou současníky Leopardů 1. Mohli bychom se dočkat i retro soubojů, v nichž se utkají tanky Leopard 1 a P62 čili vozidla z první fáze studené války,“ dodal.

Tagy:
válka tank Francie zbraň NATO Ukrajina technika zbraně CNN Prima NEWS Rusko Vilnius vojenský analytik boje střela Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu Leopard 1 Storm Shadow