Rána pro svět hudby, zemřel populární brazilský zpěvák. Jeho tvorbu ocenil i Paul McCartney

Ve věku 83 let zemřel brazilský hudebník Sérgio Mendes. Podle webu BBC o tom informovala jeho rodina. Hudebník pomohl zpopularizovat bossa novu a sambu mezi západním publikem. Proslavil se především latinskoamerickým popovým hitem Mas Que Nada a brazilskými úpravami anglických písní, jako je The Look Of Love nebo The Fool On The Hill od Beatles.

Mendes natočil více než 35 alb, z nichž mnohá získala v USA zlatou nebo platinovou desku, a v roce 2012 byl nominován na Oscara za spoluautorství písně Real in Rio z animovaného filmu Rio. V prohlášení jeho rodiny se uvádí, že Mendes „zemřel pokojně“ ve čtvrtek v Los Angeles, obklopen svou ženou a dětmi, píše web BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadná smrt slavného rappera z Atlanty. Autora známých hitů marně oživovala přítelkyně

Žádná oficiální příčina smrti nebyla uvedena. Rodina ale uvedla, že Mendes trpěl dlouhodobým Covidem a o hudebníkovi bylo známo, že od konce roku 2023 měl dýchací problémy. V prohlášení rodiny se uvádí, že Mendes „přinesl světu radostné zvuky své rodné Brazílie“. „Mendes naposledy vystoupil v listopadu 2023 před vyprodanými sály v Paříži, Londýně a Barceloně,“ pokračovalo prohlášení. O jeho skonu informuje také CNN.

Mendes, syn lékaře, se narodil v brazilském Niteroi a původně studoval klasický klavír s úmyslem stát se koncertním pianistou. Jeho život se však změnil v roce 1956, kdy uslyšel svou první jazzovou desku Take Five amerického hudebníka Davea Brubecka, a studií zanechal. „Pro mě to byl, řekl bych, jeden z neuvěřitelných okamžiků mého života,“ řekl v roce 2014 americké rozhlasové stanici NPR.

Začal hrát v nočních klubech v Riu de Janeiru, právě když vypukla mánie bossa novy – a začal se do této scény nořit po boku dalších velikánů, jako byli Antonio Carlos Jobim a João Gilberto. Jeho první nahrávka, Dance Moderno, vyšla v roce 1961. O tři roky později odešel z Brazílie do USA, aby unikl vojenské diktatuře.

Jeho brazilští spoluhráči se vrátili domů a Mendes musel založit novou skupinu. Jmenovala se Brasil '66 a působily v ní dvě americké zpěvačky, Lani Hallová a Karen Philipová. Podepsali smlouvu s A&M Records a našli recept na úspěch – jazzové provedení populárních brazilských písní spolu se sambou obohacenými verzemi tehdejších hitů.

Svůj první velký hit zaznamenali s písní Mas Que Nada, sluncem zalitou coververzí originálu Jorgeho Bena. Na tom zpěvu je „něco velmi magického“, vzpomínal později Mendes. „Lidé tu píseň milují všude na světě,“ uvedl. Byla to první portugalsky zpívaná píseň, která se stala celosvětovým hitem, a vynesla debutové album Brasil '66 do první desítky americké hitparády.

Když na albu Look Around z roku 1967 přebásnil píseň The Fool On The Hill od The Beatles, napsal Paul McCartney Mendesovi dopis, ve kterém mu sdělil, že je to jeho nejoblíbenější verze této písně. Mendes vystupoval také v Bílém domě pro prezidenty Lyndona B. Johnsona a Richarda Nixona. Pravidelně se účastnil televizních pořadů po boku umělců, jako byli Perry Como, Jerry Lewis, Fred Astaire a Frank Sinatra, s nimiž ho pojilo blízké přátelství.

V sedmdesátých letech obnovil svou kapelu pod názvem Brasil '77, ale jeho komerční úspěchy upadaly, dokud mu comebackové album Sergio Mendes z roku 1983 nepřineslo největší hit jeho kariéry – coververzi klasiky Never Gonna Let You Go od Dionne Warwick.

Hudebníka přežila jeho manželka Gracinha Leporace, která zpívala na mnoha jeho deskách. Měl také pět dětí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Elton John oznámil smutnou zprávu. Na jedno oko téměř přestal vidět, jak to má s léčbou?

Tagy:
rodina hudba společnost Brazílie Paul McCartney kultura Rio de Janeiro BBC celebrity hodnoty USA The Beatles hudební žánr umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Sérgio Mendes Mas que nada