Obrovská tragédie, zdražení energií je nelidské. Europoslanci tepou Síkelu za úsporný tarif

Hosty nedělní Partie byli Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Hynek Blaško (SPD) a Ondřej Kovařík (za ANO)

Partie PLUS (31)

Obrovská tragédie, zdražení energií je nelidské. Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (STAN) chybuje a plánovanou pomoc špatně komunikuje. Opoziční, ale ani vládní europoslanci v Partii televize CNN Prima NEWS šéfa resortu kvůli úspornému tarifu nešetřili. Podle Alexandra Vondry (ODS) ale je třeba ocenit, že se kabinet soustředil mimo jiné na zajištění vyšších dodávek mimoruského plynu.

„Chybou je, že nejsou známé parametry úsporného tarifu na energie. Komunikace ministra obchodu a průmyslu by měla být více intenzivní,“ tepal v Partii Síkelu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že ministerstvo musí zabrat.

S ním souhlasil i Vondra. „Všichni bychom ocenili přehlednější a intenzivnější komunikaci ministra,“ zdůraznil.

Zároveň politici ale uznali, že nikdo neví, jaká situace bude v září, a resort na parametrech tarifu pracuje. „Pokud vláda dodrží, co slíbila, tedy že parametry zveřejní v druhé polovině srpna, mělo by to stačit, protože systém musí být funkční na začátku října,“ podotkl Vondra. Navíc upozornil, že se kabinet soustředil v poslední době i na to, aby si Česká republika zajistila plyn z jiných zdrojů než z Ruska.

Náklady stouply čtyřnásobně

Do kritiky vlády se v Partii pustil i opoziční europoslanec Hynek Blaško (SPD). Podle něj je zdražení energií „nelidské“. „Zvláště pro důchodce, kteří ve dvou žijí v rodinném domě. Náklady jim stouply někdy i čtyřnásobně,“ upozorňoval.

„Všechno je to obrovská tragédie, která začala v podstatě v roce 2000, kdy jsme se zbavili veškerých strategických zařízení, kterými bychom dnes mohli situaci ovlivňovat. Zásobníky plynu nám nepatří a jsou další věci, které s tím souvisí,“ myslí si.

S kritikou v pořadu nešetřil ani europoslanec za ANO Ondřej Kovařík. „Komunikace ze strany vlády je velmi nešťastná. Četl jsem komentář, který překřtil úsporný tarif na zmatený tarif, a myslím, že to odpovídá tomu, co jsme v posledních dnech slyšeli ohledně výpočtu, způsobu výplat, celkové výši tarifu a podobně,“ kroutil hlavou a dodal, že pomoc podle něj přichází pozdě.

Vláda se chystá vyčlenit na pomoc lidem s drahými energiemi 66 miliard korun. Z toho by na úsporný tarif mělo jít 30,6 miliard. Část dostanou i domácnosti s domovními kotelnami, které původně v programu podpory nebyly zahrnuty.

Příspěvek v úsporném tarifu spolu s odpuštěním poplatku za podporované zdroje by mohl podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Síkely představovat pro jednu domácnost až 16 tisíc korun. Letos ale lidé dostanou jen zlomek z této částky, zbytek v rámci této topné sezony příští rok.

Obchodníci s plynem a elektřinou mají o přijatou dotací snížit účty nebo zálohy. Budou to muset uvést ve vyúčtování. Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů. Zatím ale nejsou jasné podrobnosti příspěvku. Ty má vláda stanovit svým nařízením.

Tagy: