Obytným vozem po Česku? Radost z cestování a pohodlí s minimem starostí

Cestování karavanem v 21. století je absolutní pohoda. Stačí řidičský průkaz skupiny B. Kamkoli se pohnete, máte na dosah vše, co můžete potřebovat, a nemusíte si zvykat na hlučné sousedy ve vedlejším pokoji. Sprchu i toaletu máte vždy po ruce. Výčet výhod by mohl být mnohem delší. Je ale potřeba také poukázat na fakt, že všechno to pohodlí s sebou nese i nějakou tu povinnost. Pochopitelně je potřeba dobíjet energii, doplňovat čistou vodu a naopak zase vypouštět tu použitou. Koho zajímá praktická stránka cestování v obytňáku, ten ať čte dál.

Rovnou říkám, že rčení „Kdo šetří, má za tři“ v případě cestování karavanem platí dvojnásob. V nejmodernějších verzích domů na kolech už jsou automatikou sprchy, záchody i kuchyňský kout se vším, co k němu patří. To všechno dokonale funguje také díky zásobníku s pitnou vodou, nádrži na vodu použitou a kazetě pro chemické WC. O všechno je ale potřeba se čas od času postarat.

Pokud vyrážíte v početnějším osazenstvu, počítejte s údržbou obden. Pokud jste jen dva, můžete vypouštění a doplňování všech zmíněných nádrží absolvovat maximálně dvakrát do týdne. Samozřejmě záleží, zda si luxus obytňáku užíváte bez omezení, nebo se držíte u zmíněného rčení o třech. Jak na tom jsou zásobníky vody, poznáte snadno na informačních panelech, které jsou běžnou součástí moderních obytňáků. Samy vám všechno potřebné ukážou. U chemického WC najdete signalizační světlo, které dává nutnost vypuštění kazety najevo. Celkově nejde o nic složitého, zvládne to každý a je to otázka půl hodinky.

Druhy obytných vozů

Campervan –⁠ obytka s rozměry osobáku, se kterým se vejdete všude

Polointegrál –⁠ plnohodnotný obytňák a komfort pro čtyři cestovatele

Integrál –⁠ král mezi karavany, luxus na kolech

Ostatní –⁠ vozy se střešním stanem a jiné specialitky

Vypuštění šedé vody

Obytňák od společnosti Campiri vyfasujete kompletně připravený na cesty i používání. O tom všem už jsme psali, přeskočím tedy rovnou k praktické stránce věci. Pojďme si krok po kroku přiblížit vypouštění tzv. šedé vody.

Hned v úvodu je dobré zmínit, že při vypuštění použité, neboli šedé, vody je nutné dělat to pouze v místech k tomu určených, kde je na to speciální kanál. To v Česku můžete v kempu nebo na oficiálním stell platzu. Pokud jste na benzince, je dobré se zeptat.

Jak na to? Najedete zhruba jednou třetinou karavanu nad kanálek, zkontrolujete pohledem podvozek, najdete klapku s výpustním táhlem, za které zatáhnete, a voda se vypustí. Jakmile všechen obsah vyteče, táhlo zase vrátíte na svoje místo. Hotovo.

Doplnění čisté

A můžete se pustit do doplnění čisté vody. K tomu vám stačí běžná zahradní hadice, kterou najdete v garáži. Ale velmi často ji ani nemusíte vytahovat, protože na místech, kde se voda dopouští, obvykle bývá už nějaká připravená správci. Důležité upozornění – hledejte kohoutek s označením pitná voda. Nic jiného do nádrže nepouštějte.

Otevřete víko na boku karavanu s označením vody, natáhnete hadici, vložíte ji do vpusti a pak už jenom otočte kohoutkem. Naplněnost sledujete na panelu, který vám ukazuje, jak se nádrž plní. Kdo si nebude jistý, tomu stačí počkat, až začne voda přetékat. V tom okamžiku je vše jasné. Trvá to zhruba deset až dvacet minut, záleží na průměru hadice.

Věděli jste, že si karavan můžete vybrat podle toho, na co sami kladete důraz?

Ekologické cestování

Zážitky s rodinou

Dobrodružství pro dva

Poprvé karavanem

Výlet se psem

Luxus na kolech

Přívěsy za auto

Campiri.com

Vypuštění WC kazety

A teď WC kazeta. I tu najdete na boku obytňáku, je potřeba otvor nejdříve odemknout. Následně zmáčknout pojistku a pak můžeme kazetu vytáhnout ven. Podle naplněnosti může vážit do deseti, maximálně patnácti kil. Stejně jako cestovní kufřík má kolečka a vytahovací madlo, a proto není třeba se hmotnosti bát. V pohodě ji dopravíte k výlevce pro chemické WC. I tu hledejte jen na místech k tomu určených. V případě potřeby je možno ji po dohodě s majitelem nebo správcem vypustit i do běžného záchodu.

Před vyprázdněním otevřete trubkovou výpusť z kazety a co nejvíce se snažte ji co nejlépe vypustit. Poté otevřete hlavní otvor, najdete ho na vrchu kazety, hadicí dovnitř napusťte vodu, která poslouží k jejímu vypláchnutí. Opět vodu vypusťte, jak jsme si právě řekli, a do čisté kazety napusťte zhruba dva litry vody a vhoďte do ní chemickou tabletu, ideálně v rukavicích. Jedná se o silnou chemikálii. Kazetu zavřete a vraťte zpět na své místo. A to je vše.

Dobití elektřiny

A jdeme na dobití energie. Je dobré si říct, že základní potřeby zvládnete z baterie, kterou buď dobíjíte solárním panelem, což je hodně v kurzu, a tím pádem není třeba se o cokoli starat, nebo musíte dobíjet připojením k elektrické síti. K tomu je určená zásuvka na boku karavanu a běžný prodlužovací kabel. V garáži ho má prakticky každý. Pozor na různé koncovky, v základním vybavení karavanech Campiri je i redukce, takže by vás nemělo nic překvapit. Výhoda k síti připojeného karavanu je, že vám budou fungovat všechny zásuvky na 220 V. To můžete obejít v případě, že máte připojený měnič z 12 V na 220 V, což je také aktuálně velmi žádané.

Úroveň nabití baterie sledujete opět na info panelu. Na něm zároveň vidíte, jakým způsobem se baterie dobíjí. Buď jízdou, připojením do elektrické sítě nebo solárním panelem, pokud je jím váš karavan vybaven.

Pokud úroveň nabití baterie klesne pod minimální úroveň, stane se vám maximálně to, že si nerozsvítíte. Hůř jsou na tom v takovou chvíli snad jen obyvatelé karavanu s polohovací postelí.

Doporučení vycházející z vlastní zkušenosti je jezdit do kempu včas. Přípojek často bývá méně než obytňáků a bývá na ně fronta.

A je to. Sami vidíte, že péče o provoz v obytňáku, co se týká užitné plochy, není nijak složitá. Stačí si to všechno jednou osahat a podruhé už to dáte s přehledem.

Už nezbývá než si obytňák rezervovat a vybrat cíl cesty anebo si z cesty udělat cíl. Ať tak či tak, ať se vám v něm dobře jede.

Tagy: