Česko trápí přemnožení divočáci. Přímo v Plzni dvousetkilové zvíře napadlo člověka

Divoké prase

Přemnožená prasata

Divočáci už několik let trápí myslivce, lesníky, zemědělce a často i obyvatele řady obcí v Česku. Přemnožená a hladová divoká prasata mohou přenášet nejrůznější choroby, a pokud se cítí v ohrožení, mohou člověka i ošklivě pokousat. Nebezpečí pak hrozí nejen v lese, ale i v obydlených částech měst.

Přesto, že je myslivci střílí ve velkém, divoká prasata jsou přemnožená po celé republice. Ničí zemědělskou půdu, na hospodářská zvířata mohou přenést nemoci, a pokud zrovna nemají svůj den, zaútočí klidně i na lidi ve městě.

Čtyřiatřicetiletého muže napadl dospělý divočák v Lochotínském parku v Plzni poblíž jednoho ze sídlišť. Následně začalo prase útočit i na další kolemjdoucí.

„Muž byl zraněný na dolní končetině a transportován do Fakultní nemocnice Plzeň-Lochotín. Divoké prase vážící přibližně 200 kilogramů tam bezprizorně běhalo a byla tam velká spousta lidí, kteří se v rámci své procházky báli, že dojde k dalšímu napadení,“ uvedla mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Kvůli riziku rozšíření afrického moru mohou myslivci střílet i bachyně, které vychovávají selata. To ale podle předsedy plzeňské myslivecké komise může přinést více škod než užitku. „Potomstvo může nadělat více škody, než když je vede máma. Podle mě to je taky dost nehumánní, když nevíte, jak stará selata má,“ řekl předseda myslivecké komise OMD Plzeň Zdeněk Chlup.

Zkušenost se zvědavými divočáky má i známá zpěvačka Shakira, kterou napadly hned dva kusy v barcelonském parku na procházce se synem. Zvířata naštěstí zpěvačce jen vytrhla kabelku, po chvíli ji ale pustila. Právě to je asi nejlepší řešení v případě, že se i vy setkáte s rozzuřeným prasetem. Utíkat není nejlepší nápad, prase totiž může běžet rychlostí až 50 kilometrů v hodině.

Tagy: