Divočáci zaplavili ulice Říma. Ve městě hledají potravu, obyvatelé se bojí útoků

Obyvatelé Říma se potýkají s divočáky, kteří hledají potravu v odpadcích.

Divočáci děsí obyvatele Říma

Strkají hlavu do odpadků, hledají potravu a zároveň děsí místní obyvatele. Lidé v Říme se potýkají s desítkami divočáků, kteří se producírují po ulicích italské metropole. I když se natáčení zvířat a sdílení videí stalo hitem sociálních sítí, místní jsou hlavně vystrašení, Někteří rodiče se dokonce bojí vodit děti do školky. Ochránci zvířat ale zdůrazňují, že zabíjení divočáků nepřichází v úvahu, lepší je zvíře uspat a odchytit.

„Jsme v Římě, v hlavním městě, a přímo v centru máme divočáky, kteří mohou jen tak navštívit naše zahrady. To přece není možné. Bojím se chodit po chodníku, protože na jedné straně cesty jsou popelnice na odpadky a divočáci na mě skáčou,“ popsala agentuře AP obyvatelka Říma jménem Grazia.

Zvířata lákají odpadkové koše, protože v nich hledají potravu. V době, kdy se město chystá na říjnové komunální volby, se divočáci stali politickou zbraní. Kritici se snaží zničit současnou starostku Virginii Raggiovou kvůli přetrvávajícím problémům s komplikovaným svozem odpadků.

Podle studie italské národní zemědělské asociace Colidiretti je celá věc složitější. „Populace divokých prasat se vyšplhala nad dva miliony. COVID-19 tento jev zviditelnil, protože jsme na určitou dobu opustili městská centra. Divoká zvířata, nejen divočáci, obsadila zpět prostory, které normálně obývají lidé,“ vysvětlil ředitel asociace Stefano Masini. Dodal, že přemnožení divočáků řeší i italský venkov.

Sterilizace a uspání je lepší než zastřelení

V roce 2020 způsobili divočáci v Itálii každých 48 hodin dopravní nehodu, celkem 16 lidí zemřelo a 215 jich bylo zraněno. V nesnázích jsou také zemědělci, kteří přicházejí ročně o více než 200 milionů eur kvůli zničené úrodě hladovými divočáky. Skupiny za práva zvířat jsou proti jakémukoli zabíjení a navrhují, že lepším řešením by byl odchyt zvířat, jejich sterilizace a vypuštění v chráněných parcích.

„Jsme proti zejména z etických důvodů. Nelze zabíjet zvířata, která za nic nemohou. Kdyby neexistoval problém s odpadky, zůstala by tam, kde normálně žijí. Musíme hledat alternativní řešení, to je buducnost, ne cílené zabíjení,“ zdůvodnil Claudio Locurato, provinční koordinátor Mezinárodní organizace na ochranu zvířat.

Tagy: