Obyvatelé Zlína se obávají zbourání Šmoulího města. Místo srovnávají s pověstnou Stodolní

Obyvatelé Zlína se obávají zbourání Šmoulího města.

Obyvatelé Zlína se obávají zbourání Šmoulího města

Jako má Ostrava Stodolní ulici, Zlín má své Šmoulí město. Alespoň tak to vnímá část obyvatel největšího zlínského sídliště Jižní Svahy. Drobné stavby, ve kterých jsou umístěny hospůdky, restaurace, ale třeba i cukrárna nebo kadeřnictví, mají jít brzy podle dlouhodobého záměru magistrátu k zemi. To se pochopitelně nelíbí tamním podnikatelům, kteří už sepsali i petici.

Shluk nejrůznějších provozoven a hospůdek vznikl přibližně před třiceti lety. Od začátku byly tyhle stavby považovány za dočasné. A podle řady místních to tady také podle toho vypadá.

ČTĚTE TAKÉ: Jak si pamatujete hospodské hlášky z českých komedií? Otestujte svou znalost v kvízu

Provozovatelé místních podniků ale tvrdí, že pokud jim dá město jistotu, že na místě budou moci zůstat, areál, kterému místní neřeknou jinak než Šmoulí město, opraví. Založili proto spolek a sepsali petici, kterou během týdne podepsalo už přes tisíc lidí.

„Spolupracujeme s architektem na návrzích, jak to tady bude vypadat, chceme do toho investovat své peníze výměnou za to, že dostaneme dlouhodobou smlouvu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS člen spolku Šmoulí město Tomáš Pantlík.

Podle provozovatele místní restaurace Zdeňka Černocha tkví hlavní problém v tom, že jim nikdo nikdy nedal žádné záruky, že na místě budou moci zůstat, a investice se proto špatně uskutečňují. „Od začátku, co jsem tady, mi nikdo neřekl, na jak dlouho,“ dodal.

Štáb CNN Prima NEWS navštívil místo ve středu krátce po 21 hodině a napočítal celkem sedm otevřených podniků, ve většině z nich bylo plno.

„Je třeba to zachovat, je to prostor pro spoustu lidí,“ zastal se místa jeden z návštěvníků a další dodal, že tam chodí všichni „Jižňáci“ (obyvatelé sídliště Jižní Svahy, pozn. red.), jelikož do města se jim nechce.

Vedení magistrátu ale tvrdí, že současná petice není fér. Provozovatelé prý po nedávné schůzce dobře vědí, že Zlín chce už příští rok Šmoulí město zbořit a postavit tam komunitní centrum „Vycházíme z toho, že ve smlouvách jsou tříměsíční výpovědní lhůty s následným uvedením do původního stavu. To, co tam v současnosti stojí, je opravdu za zenitem, už to nesplňuje požadavky. Chceme proto vypsat investorkou soutěž s tím, že by tam vzniklo komunitně kulturní centrum,“ konstatoval primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

„Oni tady chtějí komunitní centrum, ale to už je tady vybudované. Za třicet let se tady vybudovalo,“ ohradil se proti slovům primátora provozovatel kulturního centra Milan Bačák. Obě strany se chtějí každopádně ještě setkat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další projev antisemitismu? Táhněte, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

Tagy: