Ochránci osvobodili čtyři makaky z kokosových farem. Další na záchranu čekají

Thajským ochráncům zvířat se podařilo změnit život čtyřem makakům, kteří byli dosud nuceni sbírat kokosy pro zdejší farmáře. Proti staré zemědělské metodě brojí nejen zvířeckoprávní organizace, jejichž úsilí vytlačilo některé produkty z evropských supermarketů.

Ke sběru kokosů z palem jsou opice zneužívány v mnoha asijských státech. Nikde však není tato praktika natolik rozšířena jako v Thajsku, kde až 99 % produkce prochází právě rukama makaků. Vycvičená opice dokáže za den sklidit až osm set kokosů. Zvířata určená k tomuto osudu jsou množena i odchytávána z volné přírody, následně podstupují tvrdý výcvik a po zbytek života jsou držena na řetězu.

Thajsko je třetím největším vývozcem kokosů na světě a držení a vykořisťování opic je zde zcela legální, pokud se opice narodily v zajetí. Podle ochránců zvířat však až polovina opic z plantáží pochází z volné přírody. Jelikož se zvířeckoprávním organizacím dlouhodobě nedaří vyvolat změnu zákonů, snaží se apelovat na veřejnost, aby výrobky získané zotročováním opic nekupovala. Loni na podzim zveřejnila organizace PETA Asia záběry získané při investigacích v roce 2019. Díky ní se mnoho evropských i amerických supermarketů zavázalo neodebírat kokosové produkty pocházející z Thajska a získané prací opic. Dokonce i thajská vláda se zavázala, že vykořisťování opic postaví mimo zákon.

Práce makaků na kokosových plantážích představuje problém i pro výrobce alternativ mléčných výrobků. „Je to paradox, že? Zákazníci čekají, že kokosové mléko bude bez krutosti, jelikož nepochází ze zvířat, ale ve skutečnosti se za ním kvůli práci opic skrývá hodně utrpení,“ uvedl pro National Geographic Avinash Desamangalam, research manager z Mordor Intelligence, indické společnosti, která se zabývá studiem trhu mléčných alternativ.

I když podle ochránců tato tradice pomalu, ale jistě vymírá (podobně jako jízda na slonech či býčí zápasy), i dnes se stále dotýká několika tisícovek zvířat.

Tagy: