Očkování je na omikron krátké. Izrael zvažuje místo dalších dávek promoření obyvatel

Izrael zápasí s novou variantou koronaviru omikron.

Izrael podobně jako zbytek světa svádí lítý boj s novou variantou koronaviru. Země na východním pobřeží Středozemního moře měla dosud nálepku premianta, který si skvěle poradil s předešlými mutacemi a stihl přitom očkovat velkou část populace. Situace se však začíná měnit. Izrael hlásí čím dál více nakažených a zvažuje i změnu taktiky. Místo dalších dávek očkování by mohl začít sázet na promoření obyvatel.

O zvažovaném kroku izraelské vlády informovala tamní média. Podle nich se na ministerstvu zdravotnictví čile hovoří o přechodu na „model hromadné nákazy“, tedy vystavení viru širokým vrstvám populace, které už jsou ale naočkovány.

Podle úředníků z resortu žádný jiný model není ve hře, protože se v zemi začíná zpomalovat proces očkování dětí a lidé jsou čím dál více proti lockdownům a dalším restrikcím.

Krok směrem k promoření kvituje i izraelský imunolog Cyrille Cohen. „Pouze přes přirozené vystavení nákaze za ochrany vakcínami se virus stane endemickým,“ řekl Cohen deníku Jerusalem Post. Virus by podle něj sice i nadále koloval ve společnosti, ale už by nebyl původcem epidemie.

Cohen na druhou stranu říká, že by lidem nedoporučoval účast na akcích, pro které se vžilo označení „covid párty“. Jde o akce, na kterých se nachází aspoň jeden nakažený člověk, za kterým přijdou další, aby se sami nakazili a získali tak přirozenou imunitu.

Číslo R roste, do země už dorazily pilulky

Důvodem pro změnu izraelské taktiky je rostoucí počet nakažených, přičemž v zemi nejspíš začíná převládat varianta omikron. Jen ve středu přibylo v Izraeli téměř 3,5 tisíce nových případů, což je nejvíce za posledního čtvrt roku.

Na první pohled situace nevypadá tak zle. Země hlásí pouhé jednotky úmrtí týdně, některé dny dokonce žádné. V nemocnicích je pak 160 lidí, z toho 45 na JIP. Horší je to ale s ukazatelem reprodukčního čísla R, které reaguje na rostoucí množství infikovaných. V Izraeli aktuálně činí 1,53.

Izrael má ale v boji proti pandemii drobný náskok v podobě pilulky Paxlovid, léku vyrobeného firmou Pfizer. Ten má zabírat zejména u pacientů s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění COVID-19.

Tagy: