Omikron tu bude řádit jako černá ruka, tvrdí Hořejší. Proti variantě chybí účinné léky

Pandemie koronaviru v Praze

Aktuální covidová statistika

Varianta omikron se rychle šíří Evropou a Česká republika se jí s největší pravděpodobností nevyhne. Třebaže první analýzy hlásí mírnější průběh nemoci po nákaze, problém vězí v její velmi vysoké nakažlivosti. A co víc, podle nových studií si varianta umí do jisté míry poradit jak s dokončeným očkováním, tak aktuálně podávanými léky. Mnohé z nich na omikron jednoduše příliš nezabírají, varují někteří odborníci, mezi nimi i imunolog Václav Hořejší.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil současnou situaci v ČR jako „klid před bouří“. Vlna omikronu podle něj vyvrcholí na konci ledna či na začátku února. „Nejlepší předsevzetí v historii je, že se půjdu naočkovat, abych minimalizovat riziko vážného průběhu nemoci,“ apeloval Válek na občany.

Třebaže se u omikronu předpokládá menší riziko hospitalizace a těžkého průběhu nemoci, stále platí, že prodělat covid není ani v domácích podmínkách nic příjemného. „Zhruba prvních sedm dní jsem nemohl ani vstát z postele. Bolely mě svaly, klouby i hlava. Bylo to fakt nepříjemné. Dodnes vlastně nemám čich,“ popsal svoji zkušenost s nemocí 16letý Jakub z Litoměřic.

Třebaže nejde o samospásné řešení, lékaři doporučují pro domácí léčbu především klidový režim, dostatek tekutin a dostupné léky jako paracetamol nebo ibuprofen.

„Pokud se vám zhorší zdravotní stav, přetrvávají horečky a nemůžete vstát z postele, pak má určitě smysl volat svému lékaři a poradit se s ním. Ten vám řekne, zda je potřeba hospitalizace,“ upřesnila krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Libereckém kraji Irena Moravíková.

Problém ovšem je, že proti omikronu v současnosti podávané léky neúčinkují. „Monoklonální protilátky – tedy ty dvě směsi, které zachránily spoustu životů a fungovaly krásně proti deltě – bohužel proti omikronu nefungují,“ konstatoval evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr. Odolnost varianty proti protilátkám hlásí také vědci z Izraele.

Nadějí jsou antivirální pilulky od Pfizeru

Podle imunologa Václava Hořejšího u nás začne omikron „za tři týdny řádit jako černá ruka“. I on poznamenal, že proti této nakažlivé variantě nejsou prakticky žádné zaručeně účinné léky, třebaže se to může v budoucnu změnit.

„Teď je takovou nejnadějnější látkou PAXLOVID, který vypadá, že je opravdu velmi účinný,“ nastínil. Léčivý přípravek společnosti Pfizer ale v Česku ještě není k dispozici. Antivirální pilulku už schválily americké úřady, v Evropské unii ji momentálně přezkoumává Evropské léková agentura (EMA).

Tagy: