Očkování nám rozhodilo menstruaci, stěžují si stovky žen. Je to běžné a jak postupovat?

Ilustrační foto

Aktuální covidová statistika

Krvácení mimo menstruaci, změna intenzity nebo nepravidelný cyklus. Takové a další nežádoucí účinky zpozorovaly stovky českých žen po aplikaci vakcíny proti covidu. Odborníci si ovšem zatím nejsou jistí, zda jde opravdu o vliv očkování. Jaké problémy ženy nejčastěji v souvislosti s periodou a vakcínou trápí a jak je řešit?

„Menstruaci jsem dostala sice v termínu, mám ale šílené bolesti. Analgetika nezabírají, a to obvykle zabírají hned. Rozjela se mi také migréna,“ popsala změny cyklu Tereza Sychrová, která dostala druhou dávku vakcíny.

Je to vůbec možné? Vlivem vakcín na menstruaci se už zabývají i odborníci. „Může existovat několik důvodů, proč žena zaznamená neplánované menstruační krvácení, abnormální menstruaci nebo krvácení, které je silnější než obvykle,“ uvedl docent gynekologie a porodnictví Mostafa Borahay z Unverzity Johnse Hopkinse, podle něhož covid může být jejich viníkem jen zčásti.

„Výzkum nám pomůže lépe pochopit, zda existuje skutečná souvislost mezi vakcínami proti koronaviru a těmito menstruačními změnami, nebo jestli je to něco jiného, ​​jako jsou změny životního stylu nebo stres související s pandemií,“ sdělil.

Vedlejší účinky po vakcíně proti covidu eviduje i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ke 29. listopadu nahlásilo gynekologické problémy 424 žen. Nejčastěji si stěžovaly na krvácení mimo menstruaci, nepravidelnou nebo opožděnou menstruaci, vynechání cyklu či na bolestivější, silnější, nebo naopak slabší menstruaci.

Češky ale také hlásily postmenopauzální krvácení, bolest, citlivost nebo otok prsu či poševní výtok. Jiné ženy ovšem říkají, že vakcína neměla na jejich organismus žádný vliv. „Menstruaci mám roky stejnou a ani očkování to nezměnilo,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS Anna Formánková.

Změna může být normální

Podle norské studie zaznamenalo menstruační poruchu už před vakcinací 37,8 procenta dotázaných žen. „Změny menstruace jsou velmi časté, a dokonce i před očkováním téměř čtyři z deseti mladých žen uvedly, že je prodělaly. Studie však ukázala, že více žen zaznamenalo změny po první nebo druhé dávce vakcíny,“ sdělil Lill Trogstad z Norského institutu veřejného zdraví.

Ze šesti tisíc žen ve věku mezi 18 a 30 lety jich silnější menstruaci po první dávce vakcíny prožilo 13,6 procenta, po druhé dávce 15,3 procenta. „Většina menstruačních změn po první dávce byla přechodná. V průměru se vrátily k normálním hodnotám přibližně za dva až tři měsíce,“ zdůraznil Trogstad. Data o délce trvání poruch po druhé dávce zatím nejsou k dispozici.

Poruchy nahlaste lékaři

Ženám, které po očkování proti koronaviru zaznamenaly změny menstruace, Norský institut veřejného zdraví radí:

  • Při přetrvávajících změnách se poraďte se svým lékařem, aby vyloučil další onemocnění, která mohou vyžadovat léčbu.
  • Při dočasných změnách v pravidelném cyklu lze další dávku vakcíny podat podle plánu.
  • Při silném a přetrvávajícím krvácení po dřívější dávce se doporučuje očkování odložit, dokud nebude vyšetřena příčina nebo dokud příznaky nepominou.
  • U menstruačních změn po očkování, které vyžadují léčbu, by měla být další dávka vakcíny zvážena individuálně po konzultaci s lékařem.

Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky přínosy vakcíny v ochraně proti nemoci COVID-19, která sama o sobě vede k problémům s tvorbou krevních sraženin u mnoha hospitalizovaných pacientů, nadále převažují nad riziky nežádoucích účinků. Dodává také, že vakcína není spojena se zvýšením celkového rizika vzniku krevních sraženin.

Tagy: