Očkování proti chřipce i covidu ve stejný den neublíží. Někteří lékaři jsou ale obezřetní

Očkování

Vakcína proti covidu i chřipce v jediný den? Podle odborníků žádný problém, někteří lékaři ale mají výhrady. Dilema jak si zorganizovat očkování v těchto dnech řeší především senioři, kteří jsou zvyklí chodit na vakcínu proti chřipce. Současně s tím jim už chodí také pozvánka na třetí, posilující dávku očkování proti covidu.

Podle epidemiologa Romana Prymuly není problém, pokud pacient dostane obě vakcíny v jediný den. „Lze je aplikovat paralelně, nijak se to navzájem netluče. Dokonce už se chystá společná vakcína proti chřipce a covidu, kde by to bylo v jednom,“ upozorňuje exministr zdravotnictví.

Kdy bude společná vakcína k dispozici, ale zatím jasné není. Ani epidemioložka Jana Prattinegerová z Krajské hygienické stanice v Liberci v podání obou vakcín v jeden den problém nevidí. „Je možné aplikovat vakcínu proti chřipce do jednoho ramene a vakcínu proti covidu do druhého. Pokud se to ale nestihne v jeden den, je potřeba zachovat mezi oběma vakcínami odstup 14 dní,“ vysvětluje.

Praktická lékařka Zuzana Kofferová v těchto dnech očkuje stovky svých pacientů proti chřipce, zájem je srovnatelný s předchozími lety. Souběh vakcín se jí ale nelíbí.

„Vím, že z odborného pohledu to možné je, ale možná spíš emocionálně se tomu bráním. Kdyby se vyskytly nějaké nežádoucí účinky, nebylo by jasné, kvůli které vakcíně to je. Zároveň si myslím, že je to pro organismus zbytečná zátěž. Pokud to jde, tak každou vakcínu píchám sólo. Myslím, že ten odstup 14 dnů není nic, co by pacienti nezvládli,“ tvrdí praktická lékařka, která má v registru 2200 pacientů, z toho zhruba tři stovky se nechávají očkovat proti chřipce.

Senioři by měli být první na řadě

Odborníci se v každém případě shodnou na tom, že minimálně senioři a lidé se závažnými zdravotními problémy by měli mít očkování proti oběma nemocem. „Každá vakcína je specifická a každá chrání proti něčemu jinému, rozhodně si nikdo nemůže myslet, že stačí vakcína proti chřipce a budu odolnější proti covidu nebo naopak,“ upozorňuje na některé mýty Prymula.

Právě v těchto dnech je podle expertů na očkování proti chřipce ten správný čas. „Chřipka se obvykle ve větším rozsahu objevuje na začátku roku, ale může přijít i dřív. Protilátky v dostatečném množství má člověk zhruba 14 dní po očkování,“ říká Jana Prattingerová.

Vakcína proti chřipce je sezónní, každý rok se tvoří nová, podle kmenů chřipky, které aktuálně cirkulují. „Letos je to ale velmi specifická situace, protože v uplynulé sezóně kvůli opatřením proti covidu chřipka prakticky necirkulovala,“ připomíná epidemioložka jedno z mála pozitiv pandemie.

Je tedy otázka, nakolik měli výrobci šťastnou ruku s výběrem těch správných kmenů. Obecně platí to, co zaznívá i v souvislosti s očkováním proti covidu –  vakcína nebrání tomu, aby člověk onemocněl, ale pomáhá organismu, aby si s viry snáze poradil a nedošlo tak k vážnému průběhu nemoci.

Tagy: