Covidové vakcíny umožnily i posílení nemocí, připustil Prymula. S Hostomským hodnotil dopady

Epidemiolog Roman Prymula a biochemik Zdeněk Hostomský

360° (51)

Vakcíny proti koronaviru zachránily životy, ale nemuselo se očkovat plošně, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula a biochemik Zdeněk Hostomský. Potvrdili i závěry studie, že je covidové očkování spojeno s mírným nárůstem některých onemocnění. Prymula ale zdůraznil, že ve srovnání s úmrtností bez očkování jde o „obrovský nepoměr“.

Vakcíny proti koronaviru umožnily částečný nárůst neurologických, krevních a srdečních onemocnění, uvádí studie, která byla provedena na více než 90 milionech lidí. Zároveň podle ní ale zachránily přes milion životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečný černý kašel řádí v Česku. S vakcínou jsou ale problémy, v ordinacích často není

Epidemiolog Roman Prymula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil přesvědčení, že vakcíny byly celkově přínosem. „Studie vycházela z určité metodologie, kdy si řekli, kolik by bylo podobných komplikací, kdyby se neočkovalo, a potom změřili, kolik komplikací je v době, kdy se očkovalo. Z toho vytvořili jakýsi koeficient rizika. Když to propočítáme, jsou to řádově jednotky tisíc komplikací. Když ale vezmeme stejný počet osob a výrazně konzervativnější odhad úmrtnosti, vyjde nám, že by 200 tisíc lidí umřelo kvůli covidu a jen několik tisíc by mělo komplikace kvůli očkování. To je obrovský nepoměr,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

S tím, že vakcíny spíše pomohly, souhlasí i biochemik Zdeněk Hostomský. „Určitě zachránily životy. Ukázalo se, že skutečně pomohly určité populaci, a to zejména starším. Těm mladším byly ale trochu vnucovány a nebylo to vůbec nutné,“ sdělil Hostomský. Dodal, že pandemie se týkala milionů lidí a kdyby se neočkovalo, mohlo umřít více lidí. „Vakcíny globálně sehrály pozitivní roli,“ dodal biochemik.

Plošné očkování bylo zpětně zbytečné i podle Prymuly. „To, proč byla populace tlačena do toho, aby se plošně očkovala, vycházelo z předpokladu, že vakcína bude chránit i proti nosičství. To znamená, že lidé, kteří budou očkováni, nebudou šířit virus kolem sebe. Když se ukázalo, že toto není ten případ, tak pak samozřejmě dominuje předpoklad, že máme chránit rizikové skupiny a nemusíme očkovat úplně celou populaci,“ sdělil Prymula. „Od 50 let níže se mohlo očkovat na dobrovolné bázi,“ dodal Hostomský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministerstvo po zátahu v nemocnicích zmrazilo dotace. Rozkrade se třetina peněz, míní expert

Tagy:
očkování vakcína Roman Prymula koronavirus COVID-19 Zdeněk Hostomský 360° vakcína proti COVID-19