Očkování zabrání rakovině děložního čípku. Je účinné a bezpečné, tvrdí Cibula

David Cibula

Boj proti rakovině děložního čípku

Na 4. února připadá Světový den boje proti rakovině. U této nemoci hraje vždy klíčovou roli čas a dvojnásob to platí u rakoviny děložního čípku, která je jedinou, na niž existuje očkování. Přesto si každoročně diagnózu vyslechne na 800 žen. Očkování proti této záludné nemoci je účinné a bezpečné, tvrdí David Cibula, vedoucího Onkogynekologického centra Vojenské fakultní nemocnice v Praze.

„Mezi těmito dvěma onemocněními, která jsou vlastně vedle sebe, čípek a vaječník, je v tomhle skutečně obrovský rozdíl. V případě čípku bychom měli být schopni jí (rakovině) úplně zabránit, zatímco u vaječníku bohužel ne,“ uvedl David Cibula.

U rakoviny vaječníků je podle něj léčba komplikovaná. „Vždycky je to velký zásah do organismu. Skládá se většinou z kombinace chirurgie a nějaké farmakologické léčby čili chemoterapie nebo biologické léčby.“

Upozornil, že ženy mají vždy raději navštívit lékaře, pokud u sebe zpozorují některý z příznaků. „Typicky jsou to jakékoliv bolesti v břiše, nechutenství, náhlé hubnutí anebo zvětšování objemu břicha.“

Jak předejít rakovině děložního čípku?

„Začíná to skutečně od útlého mládí, kdy ve 13 letech je velmi důležité, aby maminky nechaly dívky očkovat. A očkování tomu onemocnění prakticky zabrání. Čili to je úžasná možnost, kterou máme k dispozici,“ vysvětlil vedoucí onkogynekologického centra.

„Potom je další krok, a to puberta, kdy si hledají partnery. A tady by měly myslet i na tento aspekt a měly by se chránit. Respektive jejich partneři by se měli chránit. Tady nejde o otěhotnění, ale o přenos infekce v průběhu pohlavního styku. Protože ten nezralý čípek v mladém věku je hodně náchylný na infekci,“ uvedl Cibula.

„Jakmile začnou dívky pohlavně žít, měly by začít chodit ke gynekologovi, aby je prohlédl, protože výskyt vřídků na čípku čili přednádorových změn je nejčastější právě u mladých žen,“ dodal s tím, že prevence pokračuje i v další fázi života. „České ženy mají často pocit, že pokud už odrodily děti, pokud už nestřídají partnery, anebo dokonce nemají pohlavní styk, nemusí ke gynekologovi chodit. Ale to onemocnění je záludné tím, že se může vyskytnout 20 let poté, co se nakazí virem.“

Proč se mají v rámci prevence očkovat i chlapci?

Muži patří mezi možné přenašeče infekce způsobující toto rakovinové onemocnění. „Mysleli jsme si, že se nám podaří úspěšně proočkovat ženskou populaci. Tím pádem očkování chlapců nebude tak důležité. Ona to byla vždycky možnost, ale nebyla to nutnost z hlediska populačního,“ předestřel Cibula s tím, že se proočkování ženské populace úplně nedaří.

„Nedaří se nám to proto, že maminky nenechávají očkovat všechny dívky. Takže jsme začali někde na 85 procentech populace a teď jsme někde na 60 procentech. A tím se dostáváme pod nějakou úroveň, kde víme, že se ten virus zase začne šířit populací. Proto velmi správně bylo rozhodnuto, že to očkování bude hrazené i pro chlapce.“

Ochrana očkování je vysoká

„Ochrana je velká. Když ta vakcína přicházela na trh, pamatuju si to, hodně jsem o tom přednášel, říkali jsme si, že by mohla být účinná třeba z 50 procent. A ukázalo se to teprve v průběhu očkování. Je to něco podobného jako dneska s covidem, my o té vakcinaci taky nevíme tolik, protože to budeme vědět až za několik let. Dnes už víme, že ta ochrana je skutečně vysoká. U některých vakcín je to přes 90 procent. Téměř vás to zbaví rizika,“ vysvětlil.

A jak přesvědčit ženy a muže, aby se proti rakovině děložního čípku nebo přenosu viru nechali očkovat? „Osvěta. Pořád to opakovat. Protože přicházejí nové generace maminek, nové generace žen i nové generace lékařů. A vysvětlovat, že dnes už můžeme říct, že vakcína je skutečně bezpečná, protože už máme proočkovanou obrovskou část celé generace. Nemusí se jich bát,“ uvedl Cibula.

Tagy: