Očkovat proti COVID-19 by se nechalo jen 40 % Čechů, třetina nemá virus za nebezpečný

K možnému očkování proti koronaviru se kladně staví zhruba dvě pětiny Čechů. Vyplývá to z výzkumu Českého národního panelu pod hlavičkou projektu National Pandemic Alarm, za nímž stojí několik výzkumných agentur. Podle výzkumu navíc téměř polovina Čechů považuje vládní opatření za nejasná a nesrozumitelná.

Určitě by se proti koronaviru nechalo očkovat 16 procent Čechů, dalších 23 procent z nich pak spíše ano. Naopak spíše proti je 19 procent občanů a vyloženě odmítavý postoj pak zaujalo 25 procent Čechů. Z výzkumu NPA dále vyplývá, že více než polovina Čechů si myslí, že koronavirus byl vytvořen v laboratoři.

Drtivá většina tuzemských občanů se pak domnívá, že s koronavirem se bude svět potýkat ještě několik let. Přitom podle výzkumu se přes 60 procent Čechů nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, obává.

Čechů se výzkumníci také zeptali na to, zda souhlasí s tvrzením, že koronavirus není tak nebezpečný, jak tvrdí vláda či někteří odborníci. Za nebezpečný jej nepovažuje skoro třetina z dotazovaných. Zhruba stejné množství Čechů si pak myslí, že koronavirus časem přestane být nebezpečný a pandemie odezní sama od sebe.

V rámci výzkumu Českého národního panelu bylo mimo jiné zkoumáno, zda mají občané dostatek informací a zda je považují za jasné a srozumitelné. Informací o opatřeních je podle drtivé většiny Čechů dost, ale za jasné je považuje jen zhruba polovina. „Češi nechtějí být zahlcováni množstvím informací, chtějí jasná a srozumitelná sdělení, která by jim objasnila smysluplnost a potřebnost zaváděných vládních opatření,“ říká Jan Tuček, ředitel agentury STEM/MARK, která se na projektu podílí.

U vládních opatření podle výzkumu platí, že necelá polovina Čechů, 46 procent, souhlasí se všemi či většinou z nich. Jen o jeden procentuální bod méně je pak Čechů, kteří souhlasí jen s těmi, která považují za důležitá či smysluplná. Podle devíti procent občanů by se pak nynější opatření vůbec neměla zavádět. Zhruba třetině lidí vadí uzavření škol a také restaurací. Nižšímu počtu lidí pak vadí například omezení sportovních akcí a s tolik diskutovaným nošením roušek dle výzkumu obecně nesouhlasí osm procent dotázaných. Proti jejich nošení venku je šest procent Čechů.

National Pandemic Alarm je společný projekt v rámci European National Panels (ENP), jehož součástí jsou výzkumné agentury STEM/MARK, NMS Market Research a Nielsen Admosphere. Spuštěn byl v polovině března, tedy v době, kdy se ve střední Evropě, tudíž i v České republice, začala mezi populací objevovat nákaza koronavirem.

Výzkumu se mělo účastnit celkem 1 416 respondentů. Na to, která opatření jsou nejhorší, odpovědělo 767 Čechů.

Tagy: