Očkovat se jednou za půl roku? Naprostá maličkost a vůbec mi to nevadí, říká Hořejší

Václav Hořejší

Václav Hořejší a Ondřej Dostál o opatřeních i omikronu

Očkovat se jednou za půl roku by mi nevadilo. Řekl to imunolog z Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj se nyní nacházíme v přechodném období, které může trvat i rok. „Tedy do chvíle, než se vyvine generace vakcín, která bude účinnější a vydrží déle,“ uvedl Hořejší.

„Často se setkávám s negativním názorem, že se budeme očkovat každého půl roku dál a dál. I kdyby to tak mělo být, mně by to vůbec nevadilo,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Hořejší.

„Teď se nacházíme v takové mezihře do doby, než se vyvinou účinné léky nebo nějaká nová generace vakcín, která bude účinnější a vydrží déle. Opakované očkování v tomto přechodném období, řekněme jednoho roku, by pro mě nepředstavovalo vůbec nic těžkého a nijak mi to neublíží. Je to naprostá maličkost,“ doplnil imunolog.

Reagoval tak na informaci, že Izrael chystá očkovat již čtvrtou dávkou, a to lidi starší 60 let a další ohrožené skupiny. Doporučil to tamní vládní expertní výbor. „Překvapilo mě to, zřejmě mají nějaká data,“ řekl Hořejší s tím, že pokud se opravdu ukáže, že je čtvrtá dávka užitečná, bylo by podle něj nejspíše vhodné je následovat. „Opět v tom budou pionýři,“ dodal imunolog.

Podle odhadů epidemiologů se omikronem v Česku nakazilo minimálně tisíc lidí. Nevyhne se očkovaným lidem ani těm, kteří už covid prodělali. „Předběžná data ukazují, že jediní, kteří jsou před omikronem chráněni, jsou lidé po třetí dávce očkování anebo ti, kteří prodělali covid a mají jednu nebo dvě dávky očkování. Naopak lidé, kteří mají dvě dávky očkování, jsou na tom prakticky stejně jako neočkovaní,“ uvedl v rozhovoru Hořejší.

Mimořádně infekční vir

Vláda Petra Fialy ve středu oznámila nová opatření. Mezi ně patří například povinné testování na školách dvakrát týdně, a to od nového roku. „Myslím si, že se těžko budeme bránit tomu, aby omikron nebyl převažující. Opatření to mohou zbrzdit, ale neubráníme se tomu. Je to mimořádně infekční varianta viru,“ podotkl Hořejší.

Oborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál se obecně k plošnému testování staví skepticky. „Bude to drahé a zjistíme to, co už víme, že se nám populace velmi rychle promoří. Proto bych doporučil každému chovat se k ostatním jako k potenciálně nakaženým, což nevadí u lidí, kteří nejsou tolik omikronem ohrožení, ale u ohrožených skupin by možná stál za to osobní lockdown. Testováním si nepomůžeme. Vyžene nám to obrovská čísla, kterých se budeme bát, ale dozvíme se jen to, co už víme, že máme populaci promořenou,“ uzavřel Dostál.

Tagy: