Od deprese k euforii, shrnul Byznys investiční rok. Kovanda by dál sázel na americké akcie

Lukáš Kovanda byl hostem dalšího vydání pořadu Byznys.

BYZNYS (31)

Vánoční epizoda pořadu Byznys shrnula letošní investiční rok. Od počáteční skepse přešli investoři k euforii a s nadšením vyhlížejí i příští rok. Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, řekl, že by se v něm mohlo znovu dařit americkým akciím. Další sezóna Byznysu začíná na CNN Prima NEWS po novém roce.

Finanční vizionáři to na začátku letošního roku neměli jednoduché. Vysoká inflace a úrokové sazby, pokračující válka na Ukrajině a další krize. Výhledy nebyly zrovna růžové. Jenže i přes skepsi, která se šířila mezi investory i finančními analytiky, trhy nakonec prožily relativně pozitivní rok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitcoin povstal z popela. Má to hlavně dva důvody, řekl v Byznysu ekonom Kovanda

Americký akciový index S&P 500 letos posílil o zhruba 20 procent, jeho evropský bráška Eurostoxx 50 jen o pár procent méně. Indexy znovu táhly technologické akcie, které vedl vzhůru především rozvoj umělé inteligence. Nejhodnotnější společností na světě zůstává americký Apple.

Nevídané výkony ale předváděly také komodity. Zlato sice poskočilu jen trochu, trhy si ale našly nového favorita – kakao. A k dalším překvapením na trhu může teoreticky dojít ještě v posledních dnech tohoto roku.

„Vyloučit se nedá nic, vzpomeňme na Vánoce roku 2018, kdy jsme zažili na trzích vánoční bouři, která souvisela se zvedáním úrokových sazeb ze strany americké centrální banky. Pravděpodobnost, že se něco semele, je ale malá. Riziko číhá primárně na geopolitické scéně,“ řekl v pořadu Byznys Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Trhy a příští rok

A jak vidí investiční výhled do roku 2024? Podle Kovandy bude hodně záležet na tom, jak se vyřeší probíhající konflikty.

„Pokud se nevyostři situace na Ukrajině, na Blízkém východě nebo kolem Tchaj-wanu, měl by to být příznivější rok než ten letošní nebo loňský. Centrální banky budou držet sazby na stabilizované úrovni nebo dokonce zahájí sestup, což bude případ i České národní banky,“ vysvětlil ekonom.

K tomu by se měla výrazně snížit inflace, což vlije investorům do žil další dávku optimismu. Budou ale muset pořádně přemítat, kam své peníze vloží.

„Někteří věřili asijským trhům, to se ale neukázalo jako nejlepší volba. I Evropa bude růst pomalu. Vidím to proto na Spojené státy, tam bych si vybíral akcie, které mohou profitovat z prvotního snižování úrokových sazeb. Je dobré zachytit nástup této fáze měnové politiky. Může se také do určité míry obnovit poptávka po rizikových aktivech,“ uzavřel Kovanda.

Tagy: